Zdravstvena akcija u Velikom Ritu

VIDEO K9: U Velikom Ritu danas je realizovana jedna od zdravstveno-edukativnih akcija Doma zdravlja Novi Sad iz projekta “Unapređenje zdravlja pripadnika romske populacije u Novom Sadu”. Cilj ovih aktivnosti sprovođenih tokom avgusta i septembra je rana detekcija prisustva faktora rizika za nastanak masovnih hroničnih nezaraznih oboljelja i prevencija njihovog razvoja.

0
48

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja “Novi Sad”, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, u naseljima Veliki Rit u Bangladeš realizuje projekat “Unapređenje zdravlja pripadnika romske populacije u Novom Sadu”.

Do sada je sprovedeno nekoliko akcija u okviru ovog projekta, a peostale su još dve u Velikom ritu, od kojih je jedna realizovana danas, a druga će biti u četrtak, 7. septembra, od 10 sati. Jedan deo aktivnosti bio je vezan za početak školske godine i polazak dece u škole.

Drugi deo aktivnosti se odnosio na detekciju riziko faktora koji mogu postojati kao rizik za nastanak masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, rekla je načelnica Službe patronaže Doma zdravlja, Kristina Nedeljković.

Iz Doma zdravlja navode da oko 20% stanovnika Velikog Rita i Bangladeša, u kojima žive pretežno Romi, nema zdravstveno osiguranje te da je, s obzirom na to da se oni zbog loših materijalnih uslova ne odazivaju na preventivne aktivnosti koje se organizuju u cilju detektovanja prisustva faktora rizika van naselja u kojima žive, potrebno organizovati preventivne preglede u ovim naseljima.

Osnovni zadatak zaposlenih Doma zdravlja, kazala je Nedeljković, bio je da naprave iskorak prema stanovnicima Velikog Rita i Bangladeša i da izađu u ova naselja kako bi ovim zdravstvenim akcijama obuhvatili što veći broj ljudi.

Ove zdravstvene i edukativne akcije Doma zdravlja imaju veoma dobar odziv, pre svega jer ljudi, uprkos materijalnim i logističkim preprekama, žele da vode računa o svom zdravlju, a sa druge strane, zdravstveni radnici imaju pomoć i podršku zdravstvenih medijatora za romsku populaciju, kao i nekog od lidera čija se reč poštuje u zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.