Zdravlje zuba najmlađih

VIDEO K9: Činjenica je da se u Srbiji oralna higijena ne održava na adekvatan način. Zabrinjavajuće je da već kod predškolske dece postoji visok procenat karijesa ranog detinjstva i da se poboljšanje poslednjih godina ne vidi, stoga je neophodno posvetiti pažnju edukaciji, kako dece, tako i roditelja, kažu stomatolozi.

0
429

U toku je nedelja posvećena zdravlju zuba i usta, a kako bi se zdravlje očuvalo, neophodno je da naši najmlađi steknu što bolja saznanja o značaju oralne higijene.

Stomatolozi kažu da se higijana usta i zuba treba održavati još od najmlađeg uzrasta, što znači i pre nicanja prvih zuba. Nekada se to radilo vlažnom gazom, a danas ima i modernijih sredstava za održavanje higijene odojčadi.

“Međutim, danas imate ekstra soft, vrlo kvalitetne četkice, to su ekstra meke, koje mogu da vrlo efikasno i blago, nežno sa velikim brojem vlakana koje sadrže, održavaju, da se dobro očisti ta usna šupljina i jezik i naravno kad se pojave zubi u ustima, treba četkati svaki zub ponaosob, sa svih strana. U početku ne možemo koristiti paste za zube, jer dete obično guta, ima taj refleks koji je posebno izražen do neke dve godine, kad ono može da ispljune sadržaj iz usta. Treba koristiti u prvoj fazi vrlo malu količinu paste za zube sa fluoridima, koji treba da je, kako je to u svetskoj literaturi precizirano, ili veličine zrna graška ili samo premaza preko radnog dela zubne četkice”, naveo je prof. dr Ivan Tušek, spec. preventivne i dečje stomatologije.

Karijes je infektivno, prenosivo oboljenje. Majke mogu preko probanja hrane da prenesu vrstu mikroorganizama koja je odgovorna za nastanak karijesa, zatim preko poljupca u ruku, ali i dotatnim zaslađivanjem hrane, što se veoma često radi. Savet stomatologa roditeljima jeste da već u toku prve godine života deteta počnu da se edukuju o ishrani i oralnoj higijeni

“U toku te prve godine, sa nicanjem prvog zuba trebalo bi da se pojavi i dete u stomatološkoj ordinaciji, jer je to najbolji način da se ono upozna sa ambijentom, sa stomatologom budućim, sa lekovima. Obično se oni tu malo igraju, tako da onog čega se svi jako ustručavaju, to je strah od stomatološke ordinacije, faktički ne postoji. Znači, strah je nešto što je u blažem obliku normalna stvar, kada se nalazite u nekom okruženju koje je nepoznato za vas. Međutim, ukoliko nema ništa neprijatno što će vam se desiti, a neće vam se desiti ako dolazite u početku kada imate sve zdrave zube, a prirodno je da se rađamo sa zdravim zubima, naša funkcija kao stomatologa, a i roditelja, je samo da to zdravlje očuvamo”, istakao je dr Tušek.

Apel roditeljima je da povedu računa o zdravlju zuba svoje dece, da im prenesu naviku pranja zuba posle svakog obroka, te da uz redovne posete stomatologu, to zdravlje očuvaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.