Zdravi zubi – zdrav stomak

VIDEO K9: U toku je Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba, povodom čega su u zajedničkoj akciji Služba stomatologije i Preventivni centar Doma zdravlja Novi Sad građanima delili savete o pravilnom pranju zuba i nezi usne duplje, a kupci su u jednom super marketu mogli da izmere i pritisak i šećer u krvi.

0
662

Zubi su važni ne samo zbog estetskog izgleda, nego i zbog toga što od zuba i žvakanja hrane zavisi i zdravlje organizma.

Pravilno pranje zuba omogućava da se oni manje kvare, da se desni ne povlače i samim tim ne trpi se bol.

“Ceo organizam trpi ukoliko usna duplja nije održavana kako treba i ukoliko nemamo sve zube na broju ili imamo nekih problema sa njima”, rekla je Vesna Imbronjev, strukovna sestra javnog zdravlja novosadskog Doma Zdravlja.

Neophodno je najmanje dva puta dnevno prati zube i to uveče i ujutru obavezno, laganim kružnim pokretima od desni ka zubima, kažu stomatolozi iz Doma zdravlja. Zubari preporučuju, naročito deci, da ne grickaju ceo dan hranu nego da pojedu i završe sa žvakanjem.

“Imamo priliku da im ukažemo koji će odabir namirnica da kupuju, koje je važno za njihovo zdravlje, a ujedno je važno i za zdravlje zuba ukoliko se jedu namirnice pune vlakana i vode, kao što su voće i povrće, koje mora da se usitni i samim tim je to dobro i za naše zube i usnu duplju”, navela je Imbronjev.

Održavanje oralne higijene važan je preduslov zdravih zuba, kao i redovna poseta zubaru.

Istraživanje Instituta Batut pokazuje da više od 700.000 građana Srbije nema nijedan svoj zub u vilici, a svakom četvrtom građaninu Srbije nedostaje više od 10 zuba. Interesantan je i podatak da krezubost u Srbiji nema uvek veze sa starošću. Naprotiv, česti su slučajevi da mlađi ljudi zbog neadekvatne higijene ostaju bez svojih zuba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.