Zdravi zubi su lepi zubi

VIDEO K9: Zdravlje zuba i oralna higijena nacije nisu nešto čime se naši građani mogu pohvaliti u Evropi, na što ukazuju poslednja istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva Srbije. Tim pre je značajnija kampanja koja se pod sloganom "Zdravi zubi su lepi zubi" sprovodi u okviru Nedelje zdravih zuba od 26. marta do 1. aprila.

0
366

Poslednje nacionalno istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, sprovedeno 2013. godine, pokazuje da odrasli Vojvođani oralnu higijenu održavaju na nezadovoljavajućem nivou.

“Tu se vidi da oko 46% odraslog stanovništva pere zube više od jednom dnevno, nešto više žene nego muškarci, žene negde oko 55%, a muškarci oko 35%, a oko 4% stanovništva uopšte ne pere zube”, naveo je dr Dušan Čanković sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kod dece i omladine je situacija nešto malo bolja, gde oko 60% njih zube pere više od jednom dnevno. S obzirom na ovakve podatke, aktivnosti tokom kampanje u Nedelji zdravih zuba usmerene su pre svega na edukaciju o značaju održavanja oralne higijene.

U ovoj kampanji učestvuje i Institut za javno zdravlje Vojvodine kroz više akcija, među kojima je i likovni konkurs za decu predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

“Likovni konkurs na dve teme – šta sve činimo da nam zubi budu zdravi i Ja i moj stomatolog, zajedno za blistav osmeh. Radovi pristižu iz škola, tako da će se posle najbolji od njih poslati na konkurs, da kažem, na republičkom nivou, koji se raspisuje u maju mesecu, kada se obeležava Nacionalna nedelja zdravih usta i zuba”, rekao je dr Čanković.

Prema podacima stomatološke službe novosadskog Doma zdravlja, KEP 12 indeks za 2017. godinu kod nas iznosi 1,96.

KEP indeks je standardni pokazatelj zdravlja zuba dece koji prokazuje broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba u odnosu na broj pregledane dece, a koji kod prosečnog dvanaestogodišnjaka u EU iznosi 1,5.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.