Zbog poplava vanredno u 42 mesta u Srbiji: Iz “Srbijavoda” apeluju na građane da ostanu na sigurnom

Na teritoriji Srbije vanredna situacija zbog obilnih padavina koje su poplavile mnoga područja trenutno je na snazi u 42 grada i opštine i od jutros je evakuisano još 55 osoba.

0
122

“U ovom momentu vanredna situacija je proglašena u 42 grada i opštine, tačnije pet gradova je proglasilo na čitavoj svojoj teritoriji, 23 opštine na čitavoj svojoj teritoriji, a 12 opština i dva grada na delovima svoje teritorije. Od jutros smo evakuisali 55 osoba i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu od početka, još od 26. maja, kad je krenuo ciklon prvo u zapadnom delu Srbije, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, koji se kasnije proširivao na Pomoravski i seli se ka Borskom i Zaječarskom okrugu. Dakle, imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije”, poručio je vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, prenosi portal 021.rs. 

Na snazi su vanredne situacije za celu teritoriju gradova: Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, Kruševac i opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

Takođe, vanredna situacija je proglašena na delovima teritorija Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek. 

U intervencijama spasavanja stanovništva u poplavljenim područjima angažovani su i Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi MUP-a i to iz Beograda, Čačka, Prokuplja i Jagodine.

Vatrogasci-spasioci angažovani su i na crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava i podrumskih prostorija na teritoriji Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca i Novog Pazara.

Direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović rekao je da su u Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere: 

“U Paraćinu smo juče postavili mobilni sistem za zaštitu Paraćina od velikih voda, reka Crnica još uvek je u koritu, ali je preventivno postavljen zaštitni sistem. U toku noći i jutros ozbiljan talas padavina je pogodio ovo područje i mi smo sprovodili sve neophodne mere i u Kragujevcu, Jagodini, Trsteniku, a od jutros smo u dolini Toplice. U centralnoj Srbiji danas dolazi do blagog smirivanja, reke su u koritima, a glavni problemi su bili na bujičnim potocima. Danas se padavine sele u zonu Zaječara i Braničevskog okruga i preseljavamo ljude i tehniku u taj deo, Sektor vanredne situacije, JVP ‘Srbijavode’ i lokalne samouprave sprovode sve mere kako bi se zaštitili svi građani”. 

“Ciklon će biti još danas i sutra na području naše zemlje i svi ostajemo na terenu do ponedeljka na teritoriji Jagodine, Trstenika, Brusa, Kosjerića, Sokobanje, Prokuplja i u Doljevcu i preventivno u braničevskom i zaječarskom okrugu”, naveo je Puzović.

Iz “Srbijavoda” apeluju na sve građane da ostanu na sigurnom i ne prilaze rekama i potocima tokom nepovoljnih vremenskih uslova.

“Apelujemo na sve građane da pažljivo prate instrukcije koje izdaje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP ‘Srbijavode’ i lokalne samouprave. U situacijama koje su nastale usled obilnih padavina, važno je da se ponašamo u skladu sa uputstvima kako bismo sačuvali svoje živote”, navode iz “Srbijavoda”.

(021.rs)

FOTO/MUP

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.