Zbog nestašice poskupljuju ugalj i drva

VIDEO K9: Zbog jake zime i niskih temperatura na stovarištima je nestašica uglja i drva za ogev. S obzirom na predhodne zime koje su bile blaže, nije bilo potrebe za lagerovanjem većih količina, a trenutno je teško i dostaviti energente kupcima zbog vremenskih uslova, kažu na stovarištima. U razgovoru za Kanal 9 su potvrdili da su poručili ugalj i drva, ali da nisu sigurni kako će teći isporuka. Takođe, kako su naveli, verovatno će cena biti veća s obzirom na otežane uslove transporta.

0
472

Novosađani, kao i dobavljači ogreva, odvikli su se od zimskog perioda, te ih je ova zima, uslovno rečeno, izenenadila.

Stovarišta imaju sve manje drva i uglja, dok Novosađani imaju problem, jer su ovogodišnje zalihe pri kraju.

“Situacija nije sjajna, ima nestašice, potražnja je povećana u predhodnih 10-ak dana pogotovo, kako smo imali ovo zahlađenje. Nagli skok je bio potražnje, imali smo dobro snabdeveno stovarište. Međutim, evo, sve se rasprodalo, sva roba, faktički, koju smo imali u predhodnih 10-ak dana, a otežana je nabavka”, naveo je Branko Bjelić sa stovarište uglja u Petrovaradinu.

Nekoliko stotina metara drva i nekoliko stotina tona uglja su standardan lager, navodi Bjelić, dodajući da je sve rasprodato, a vremenski uslovi otežavaju nabavku jer je za nju potrebno aktiviranje više mehanizacije i ljudi, što automatski znači i više cene.

“Vidimo danas da je i obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko Iriškog venca. Tamo imamo problema sa utovarom, ne može se utovariti, sneg napadao, velike su količine snega. Nadamo se da ćemo uspeti nešto da izvučemo. Takođe i sa ugljem, imali smo prošle nedelje da je u rudniku Kolubara obustavljen utovar uglja za široku potrošnju zbog povećanje potrošnje električne energije. Morali su svu proizvodnju da preusmere na termo-elektrane. Najveća količina uglja koja dolazi i koja se prodaje na ovom tržištu upravo dolazi iz rudnika Kolubara, tako da to povlači da se i u drugim rudnicima stvaraju velike gužve, problemi i zbog hladnoće i svega ostalog”, rekao je Bjelić.

Iz Kolubare bi trebalo da je počela otprema uglja, ističe Bjelić i dodao da se nada da će taj energent uskoro stići i do njih i do krajnjih potrošača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.