Zbog nepoštovanja propisa turističke agencije gube licence

Skoro 60 turističkih agencija u poslednjih sedam godina je izgubilo licencu za rad i to najviše zbog toga što su otkazale putovanja, a putnicima nisu vratile uplaćena sredstva u roku od 15 dana. U ovoj godini dve agencije su izubile pravo na organozovanje putovanja, od čega jedna iz Novog Sada. Ipak, kada se uzme u obzir veliki broj turista koji putuju preko mnogobrojnih agencija, procenat onih koji se žali je na malom nivou, kažu u nadležnoj inspekciji.

497

U prvih šest meseci ove godine turistički inspektori su primili skoro hiljadu prijava od građana, od čega je 213 kontrola bilo po prijavama građana protiv turističkih agencija.

“Što se tiče turstitčkih agencija, prijave se odnose na nepridržavanje i neizvršenje usluga predviđenih putaovanja. Na primer, sadržaj smeštaja, udaljenost od plaže, buka u hotelu, neljubaznost ili nemanje vodiča, a što se tiče ugostiteljstva, tu se prestupi prvenstveno odnose na nelegalnost rada ili neizdavanje propisanih računa”, rekla je Gordana Radosavljević, pomoćnik ministra turizma.

Inspektori su utvrdili da je osnovano bilo 78 prijava koje su podnete protiv turističkih agencija, dok je u 37 slučajeva postignut dogovor između agencija i putnicima je vraćen iznos u ukupnoj vrednosti od 2.115 miliona dinara, rekla je Radosavljević. Ove godine agencijama “Medžik turs & travels” u Beogradu i “Šeri travel” u Novom Sadu oduzete su licence.

“Razlog je bio što su otkazale turistička putovanja, a putnicima nisu u roku od 15 dana vratile novac. U toku je postupak za još nekoliko agencija”, kazala je Radosavljević.

Međutim, u jednoj sezoni prema podacima JUTE, između pola miliona i 700 hiljada ljudi koristi usluge naših agencija za putovanja u inostranstvo, pa broj od skoro 260 prijava turista protiv agencija tokom prošle sezone i nije tako dramatičan, s obzirom da je to tek mali procenat u odnosu na sva organizovana putovanja na koje se niko nije žalio, kažu u ministarstvu turizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.