Zbog ekološke katastrofe i masovnog pomora riba u Poljskoj zabranjen prilazak reci Odri

Zbog ekološke katastrofe i zagađenja iz gornjeg toka Odre u Poljskoj koje je izazvalo masovni pomor riba regionalne vlasti Zapadne Pomeranije i drugih vojvodstava kroz koje ta reka protiče zabranile su pecanje, kupanje i ulazak u reku na granici sa Nemačkom.

0
9

Pomor riba u Odri počeo je još krajem jula u gornjem toku u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske kada su se i na obalama reke pojavils mrtve ribe ali vlasti nisu blagovremeno reagovale i tek posle dve nedelje su počele da tragaju za krivcima.

U prvim uzorcima vode iz Odre početkom avgusta otkrivena je neuobičajeno visoka koncentracija kiseonika, atipična za letnji period, kao i organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi između ostalog i kao razređivač i toksičan je za ribe i druge organizme u vodama.

Kasnije uzeti uzorci na srednjem i donjem toku Odre blizu Baltičkog mora nalaz te otrovne supstance nisu potvrdili, dok je nemačka Inspekcija životne sredina koja je, kao i poljska, pokrenula istragu otkrila povišene vrednosti žive.

“Sve ukazuje na to da zagađenje Odre koje je izazvalo pomor velikih količina riba može biti industrijskog porekla. Analiziramo koja od hemijskih supstanci je mogla da to izazove a podsećam da u vodama Odre primećujemo atipčno visku koncentraciju kiseonika i vodimo istragu da utvrdimo koja je to supstanca a pre svega ko i gde je izlio u Odru”, kazala je zamenica poljskog glavnog inspektora zaštite životne sredine Magda Gosk.

Regionalne vlasti i Vlada Poljske počele su da se bave ekološkom katastrofom u Odri tek nakon bure komenatara na društvenim mrežama i medijima a na nedostatak volje poljskih vlasti da sarađuju u istrazi pomora riba i zagađenja koje ubija reku žali se i Nemačka.

Zagadnjenje ugrožava i nacionalni park Ušće Varte na severu Poljske gde su se takođe pojavile mrtve ribe a ginu i ptice, galebovi i čaplje iz parka koje ih jedu.

Ribari i ekološki aktivisti su u Poljskoj iz Odre i sa njenih obala izvukli do sada 10 tona mrtvih riba a prema procenama iz vodoprivrede dosadašnje štete se mere milionima evra. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.