Zbog badnjaka na sud

VIDEO K9: Nadležni iz "Nacionalnog parka Fruška gora" najavili su pre Božića da će podneti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su nelegalno sekli zaštićeni mladi hrast. Više godina unazad oni sankcionišu počinitelje, a tako će biti i ove godine.

0
759

Preduzeće Nacionalni park Fruška gora godinama se bori ne se samo protiv onih koji seku badnjake, nego sakncioniše sve građane koji nelegalno oštećuju javno dobro u Fruškoj gori.

Ovo preduzeće već godinama praktikuje da organizovano deli besplatne badnjake ili da dočekuje grupe i odvodi ih u delove šuma gde su planirane seče ovog zaštićenog drveta.

“Međutim bilo je pojedinaca koji se nisu pridržavali naših pravila, a nama se nisu javili i onda su na svoju ruku otišli sami i napravili štetu i gledaćemo da maksimalno to sankcionišemo i već je to u postupku, tako da će Nacionalni park, sve što je do njega i postupiće po zakonu”, rekao je Konstantin Plužarević,pomoćnik direktora NP “Fruška gora”.

On kaže da su mnogi počinioci uhvaćeni na delu. Oni koji nisu, i za njih postoji način da budu povezani sa nedelom uz pomoć policije koja pomaže u istragama da se uhvate počinioci. Takođe, kao dokaz na sudu može da se iskoristi i fotografija sa neke od društevnih mreža na Internetu koje su počinioci sami na svojim profilima postavili.

“Ne bih hteo sad da pričam o brojevima i imenima, ali neki su se i sami ofirali i mnogi su stavili na društvene mreže svoje fotografije aktivnosti koje su imali i sami sebe fotografisali i automobile, i kad je bilo i koliko je bilo i otkrili sami sebe. Mi ćemo i protiv njih podneti prijave i sve što je po propisima”, naveo je Plužarević.

Sudski procesi u ovakvim situacijama su nekad i dugi, a kazne male, čime svakako nisu zadovoljni u Nacionalnom parku, jer kako navodi Plužarević, veoma je dugotrajan proces uzgajanja jednog hrasta ili nekog drugog drveta, a samim tim i skupo da bi se neplanski seklo stablo koje je taman stasalo da daje kiseonik.

“Mi smatramo da su male kazne. Postupak je za nas uvek spor. Ali to ne zavisi od preduzeća Nacionalni park, nego od drugih faktora. Ali, uglavnom tu najviše trpi priroda i tu su veliki problemi”, kazao je on.

Prekršajna prijava podnosi se u slučaju da je otuđeno do jednog kubnog metra drveta, a krivična ako je posečeno više od kubika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.