Završni ispit za male maturante

VIDEO K9: Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, jutros u devet časova počeo je završni ispit za male maturante, koji će trajati do petka, 19. juna. Osmaci će sutra polagati test iz matematike, a u petak kombinovani. Ove godine po prvi put proces završnog ispita je digitalizovan od pripreme, pregledanja do obrade testova.

0
35

Ove godine malu maturu u Srbiji polaže 68.000 učenika, a novina je da se testovi pregledaju digitalno. Nakon što učenici završe test, škole ih vraćaju školskim upravama, a oni potom Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Na ispit iz srpskog jezika učenici je trebalo da ponesu grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu i đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika.

U jednoj učionici tokom polaganja završnog ispita je najviše devet učenika raspoređenih na udaljenosti propisanoj preporukom epidemiološke službe. Preporuka je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje obavezno za nastavnike. Novina ove godine je što će i upis u srednju školu biti elektronski.

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.