Završena Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

Izuzetno posećenim završnim koncertom profesora i polaznika sedme Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, uspešno je privedena kraju u subotu 22. jula 2017. godine, na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

0
594
Osam proteklih dana muzičkog usavršavanja i druženja u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i Muzičke škole „Isidor Bajić,“ krunisano je večerašnjim koncertom u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra.

Ovaj internacionalni muzički događaj je zajednički projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajićˮ.

Na Akademiju, koja je započela 15 jula, stiglo je 70 polaznika iz Subotice, Sombora, Beograda, Kragujevca, Prijedora, Novog Sada, a njih desetoro došli su iz bratskog grada Dortmunda. Među njima su i polaznici poreklom iz Srbije koji žive u inostranstvu, te leti dolaze da pohađaju Akademiju.

 

Svi oni zajedno, u dobrom raspoloženju i nezaboravnom druženju, imali su priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje.

 

Zanimljivo je da najmlađi polaznik ima 12 i po, a najstariji 69 godina. Neki od njih se već više puta vraćaju na ovu Akademiju, a oni koji su do pre osam dana svirali jedan ili dva instrumenta, naučili su ovde da koriste još nekoliko.

Uoči večerašnjeg završnog koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada, Vesna Kaćanski, kazala je da je osam dana, koliko je trajala sedma Džez akademija, proteklo u neprestanom učenju i muziciranju i podsetila da je čak dva puta priređen Jam session – gde su nastupali učesnici Akademije na novosadskom brodu „Cepelin“ i jedan na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije ITD „Radošević“ .

Kaćanski se zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i verske zajednice, koji je ove godine prvi put finansijski podržao Letnju džez akademiju.

Eminentni profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda, imao je večeras samo reči hvale za organizatore i učesnike Akademije.

– Za razliku od prethodnih Akademija, ove godine preovladavali su izuzetno mladi muzičari – polaznici, koji mahom imaju 15 ili 17 godina što nas posebno raduje jer su pokazali izuzetan talenat i marljivost – rekao je profesor Plat.

Plat je okupljenoj publici predstavio svoje kolege – profesore koji su zajedno sa njim radili na ovogodišnjoj Akademiji. To su: Gregori Gejnor (Nemačka) pijanista, Sitara Šimanik (Nemačka), koja će biti zadužena za časove pevanja, Klaus Hajman (Nemačka) trubač, zatim Majtež Mikuletič iz Slovenije, trombonista, Brankom Popović, bubnjar, Vanja Kevrešan, gitarista Fedor Ruškuc, kontrabasista i kompozitor i Igor Molnar Đango, bas gitarista, iz Novog Sada.

Potom su se profesori i njihovi učenici latili instrumenata i počeo je nezaboravni završni koncert. Veče je otvorio početnički ansambl, koji čine polaznici koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom nastupa, a potom i pevački ansambl. Nakon kraće pauze, publici se predstavio napredni ansambl, koji se sastoji od polaznika koji će se baviti muzikom na profesionalan način i na kraju, završne taktove izveo je Big Bend, oformljen od  svih učesnika ovogodišnje Akademije.

Mladi džez muzičari, pred oduševljenom publikom, samouvereno su pokazali svoj talenat i svoje znanje u oblasti džez muzike koje su stekli tokom ovogodišnje Akademije.

Koncert koji je trajao gotovo dva i po sata, novosadska publika pozdravila je oduševljenim aplauzima.

Na kraju, sudeći po dobrom raspoloženju i emotivnom rastanku, i profesori i polaznici, ali i publika, nestrpljivo čekaju naredno leto, kako bi se ponovo družili na osmoj po redu Letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.