Završen zimski popis ptica

VIDEO K9: Završen je Zimski popis ptica, a rezultati istraživanja ukazuju na sve veći uticaj klimatskih promena na ptice vodenih staništa.

0
49

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa na kojem je tokom većeg dela januara 2023. godine radilo preko 140 ornitologa, članova i volontera. 

Na preko 1.000 monitoring lokaliteta beležene su vodene ptice, kao i stanje samih vodenih staništa.

Uporedo, sredinom januara bio je organizovan i Sinhroni popis ptica grabljivica u Panonskoj niziji, a u Srbiji je ovo dodatno istraživanje sprovedeno samo u Bačkoj, Banatu i Sremu.

Ove sezone dve najbrojnije vrste su bile gluvara i obični galeb, dok su sve ostale bile znatno malobrojnije.

Na zimovanju u Srbiji po prvi put je potvrđeno prisustvo čak četiri vrste inače striktnih selica – sprudnik migavac, žuta čaplja, mala sprutka i vlastelica. 

Posebno je iznenadilo masovno prezimljavanje inače malobrojnih plovki čegrtuša i zviždara, a po prvi put je broj globalno ugroženih malih labudova premašio trocifrenu brojku – 101, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ali dodaju da je zabrinjavajuće dalje opadanje brojnosti gluvare i liske, kao i veliko zagađenje i komunalni otpad svuda duž naših vodotokova.

Podaci sa Panonskog popisa ptica grabljivica će, navode iz udruženja, biti nakadno objavljeni, a u narednom periodu predstoji prikupljanje i obrada podataka.

FOTO/ Marko Šćiban
FOTO/ Ivan Vezenković
FOTO/ David Lindo
FOTO/ Zorana Nikodijević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.