Završen poslednji policijski čas, pojedine mere i dalje na snazi

Poslednji policijski čas završen je jutros u pet časova. Pojedine vanredne mere uvedene 15. marta i kasnije - ostaju.

0
17

Ukinut je policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu, da nose maske i rukavice i da drže distancu od drugih.

Bioskopi i pozorišta neće raditi bar do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

Od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus mogu da uđu samo putnici koji imaju mesečnu kartu. Takođe, za sve putnike je obavezno nošenje maski i rukavica.

I u restoranima i kafićima moraće da se nose rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbegavaju fizički kontakti – rukovanja i zagrljaj.

Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona – pranje ruku, dezinfekcija radnih površina.

Epidemiolog Predrag Kon i dalje smatra da je gradski prevoz najrizičniji zbog širenja zaraze, kao da bi cenu zaštitnih maski i opreme trebalo ograničiti.

Nastavlja se sa razvijanjem kolektivnog imuniteta, a uslov za odjavu epidemije biće 28 dana bez novih slučajeva.

U sredu su zabeležena još tri smrtna slučaja, dok je još 114 ljudi obolelo, pa je ukupan broj zaraženih u našoj zemlji 9.791. Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je Srbija blizu pobede nad virusom. (021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.