Završen 32. Tesla fest

VIDEO K9: Dodelom nagrada i priznanja pronalazačima, juče je u Novom Sadu završen 32. po redu Tesla fest, međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva.

246

Pronalazaštvo i inovacije, uz zaštitu intelektualne svojine, najveće su poluge ekonomskog i privrednog razvoja, zbog čega je žalosno da je Srbija po broju patenata na poslednjem mestu u Evropi, smatraju organizatori Tesla festa.

Ima naznaka, međutim, da bi moglo doći do pozitivnih pomaka u ovoj oblasti.

“Jer Srbija, kao što znate postiže izuzetne rezultate u privrednom i ekonomskom razvoju i stvorili su se ekonomski preduslovi da se više investira i ulaže i stimuliše inovatorstvo i pronalazaštvo. Bez toga nema razvoja pronalazaštva”, rekao je Anđelko Glavašević, predsednik Tesla festa.

Ovogodišnji Tesla fest je ispunio očekivanja organizatora i po broju posetilaca, kao i učesnika i kvalitetu eksponata. Manifestacija je, uz inovatore iz Srbije, okupila pronalazače iz 10-ak zemalja.

“Najuspešniji su bili inovatori iz Kine, Rusije, Republike Srpske, iz Rumunije. Vrlo snažna prezentacija rumunskog Univerziteta iz Temišvara koji su ovde pokazali visoke tehnologije svojih instituta i fakulteta”, naveo je Glavašević.

Naši inovatori sa svojim patentima, kako je istakao, nisu zaostajali u trci sa kolegama iz inostranstva.

“Bilo je tu patenata iz oblasti visokih tehnologija, pa sve do onih za domaću upotrebu i korisnost. Ono što je radost Tesla festa svake godine je da je veliko učešće mladih pronalazača”, istakao je Glavašević.

Nagrade pronalazačima, zlatene, srebrne i bronzane plakete, završnog dana manifestacije dodelio je međunarodni žiri, a Vajpovu nagradu za najuspešniji pronalazak i pronalazača dodeljena je Milanu Deviću iz Beograda koji ima tri patenta u oblasti građevinarstva sa ekološkim karakteristikama i koji pospešuju energetsku efikasnost u gradnji objekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.