ZAVOD ZA TRANSFUZIJU KRVI ZADOVOLJAN ODZIVOM DAVALACA

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine iz sebe ima veoma uspešnu godinu – rezultati su više nego zadovoljavajući, jer je u 2013. bilo mnogo datih jedinica krvi, odnosno mnogo davaoca. Pre Nove godine akcije davanja su bile prilično uspešne, te su prikupljenje rezerve krvi za period novogodišnjih praznika, a rezerve su i dalje obimne.

502

Juče je samo u Inđiji prikupljeno 127 jedinica krvi, a sutra se u Bačkoj Palanci na akciji davanja krvi očekuje oko 150 jedinica krvi. Broj predviđenih datih jedinica krvi za Novi Knjaževac je od 70 do 80 (četvrtak), odnosno 30 do 40 za Nove Karlovce (petak). Prethodno navedene cifre date su na osnovu proseka prethodnih davanja krvi u ovim mestima.

Kako saradnik za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić kaže da su  zalihe krvi  trenutno na sedmodnevnom nivou, što je neki optimum, a po potrebi se uvek mogu uvesti akcije davanja krvi van predviđenog plana.

 

– Protekle godine imali smo 28.695 pojedinačnih davanja krvi, od kojih je bilo čak 2.737 novih davanja, odnosno novih davaoca krvi. Skoro 29.000 jedinica krvi sasvim je dovoljno da zadovolji potrebe svih bolnica u Novom Sadu, kao i potrebe Instituta u Sremskoj Kamenici. Šta više, protekle godine smo “višak” jedinica krvi, u skladu sa našim mogućnostima, prosledili u Beograd, gde su bile potrebne. Sve u svemu, iza nas je prilično uspešna godina i nadamo se da će i ova biti podjednako dobra – govori Bjelićeva.

 

Kako ona dodaje, za 2014. godinu planirano je 350 izlazaka na teren, odnosno toliko akcija davanja krvi. Međutim, krv može da da svaki dobrovoljac u Hajduk Veljkovoj 9a svakim radnim danom od 7 do 14 časova, odnosno utorkom od 7 do 18.30 časova i svake prve subote u mesecu od 7 do 12 sati.

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina ukoliko zadovoljava određene medicinske uslove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.