Zavod: Deficitarne sve krvne grupe

VIDEO K9: Letnja sezona godišnjih odmora smanjila je zalihe krvi u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. Zavod trenutno raspolaže smanjenim zalihama svih krvnih grupa, pa apeluju na dobrovoljne davaoce da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju krv.

0
621

Zavodu za transfuziju krvi potrebne su zalihe svih krvnih grupa, a poseban akcenat je na popunjavanju zahliha sa trombocitima, kažu u ovoj ustanovi.

“Svakim radnim danom u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, naši sugrađani mogu dati u Zavodu, u Hajduk Veljkovoj ulici broj 9, svaki utorak, Zavod za transfuziju krvi radi od 7 do 18 časova i radi svaku prvu subotu u mesecu od 8 do 12. Ono što je jako bitno još da napomenem da smo mi za sledeću nedelju najavili veliki broj redovnih akcija. pored redovnih akcija, imaćemo i organizovane dve vanredne akcije, u Izvršnom veću. Tamo imamo i redovne, ali ova sad sledeća akcija koju ćemo održati u sredu je vanredna akcija zbog smanjenih zaliha krvi. Isto tako opština Bački Petrovac nam se javila da bi oni mogli da nam pomognu i da se još jedna vanredna akcija organizuje idući petak”, rekla je 
Zorica Bjelić, portparolka Zavoda.

Bjelić je navela podatak da u Srbiji samo 3% građana dobrovoljno daju krv, što znači da se 97% stanovništva oslanja na ta tri procenta.

“Krv sam počeo da dajem rano, negde u 18. godini. Do sada sam dao preko 100 puta i mislim da je to jedna dobra humana akcija koja davaoca ne košta ništa, mnogima znači mnogo. Savetovao bih mlađe i momke i devojke da se uključe u akciju i da se jako lepo osećaju posle davanja krvi, bar ja”, naveo je Mladinko Malešević, dobrovoljni davalac krvi.

Koliko je važno da Zavod konstantno raspolaže dovoljnom količinom zaliha krvi, govori podatak da je za saniranje posledica saobraćajne nesreće često potrebno i preko 10 jedinica krvi, dok je za infarkt miokarda potrebno 6 jedinica, istakla je Bjelić i dodala da krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.