Zavisni od interneta

VIDEO K9: Mladi danas veliki deo svog vremena provode na brojnim društvenim mrežama, što na globalnom nivou izaziva zavisnost od interneta. Psiholozi kažu da je lek u bavljenju sportom i fizičkim aktivnostima.

0
354

Od kad je nastao internet pojavila se i zavisnost od njega, smatraju psiholozi. Ako neko godinama provodi ogroman deo svog vremena ispred kompjutera i zanemaruje društveni život, takva osoba se smatra zavisnikom od interneta.

“Od kako su se povećale brzine interneta, sadržaja, društvenih mreža, tu negde u poslednjih 10-ak godina, a zatim i ubrzano u poslednjih četiri, pet godina Instagram, Tviter, Fejsbuk i ostale društvene mreže, kao i drugi sadržaji na internetu, kao i pornografski i video igrice i razni drugi tehnološki sadržaji koji privlače puno pažnju i ta neka zamka želje i žeđi za informacijom, za kontaktom, lajkovima, za pripadanjem, za uspehom, za uticajem”, rekao je Stevan Kvas, psiholog.

Korisnik interneta veoma lako upadne u tu zamku virtuelnog sveta, što je globalni problem. Kvas navodi da je dopamin, hormon sreće poremećen u takvim potrebama skoro stalne prisutnosti na internetu.

“Reč je o tome da čak i u nekom neurobiološkom planu, kad govorimo o dopaminu, neko će reći hormonu sreće i zadovoljstva, on se može izlučiti ako osetimo da je veliki broj osoba podržao veliki broj našeg mišljenja, tako da budi iste one procese u mozgu koji se dešavaju i u realnim ljudskim okolnostima kada dobijemo veliki aplauz, kad postignemo neki veliki uspeh”, naveo je Kvas.

U ljudskoj je naravi da želi potkrepljenje u vidu rada dopamina koji dobija divljenjem drugih, naveo je Kvas i ukoliko ono izostane, osoba će i dalje tražiti utehu ispred računara, čime upada u začarani krug iz kojeg se razvija zavisnost.

“U kontaktu sa zavisnicima bolnice Vita to su izuzetno mlade osobe, oba pola, između 12,13 pa do tamo 20 i kusur godina, prosto to je ta generacija koja od rođenja odrasta na internet sadržajima gde je to za njih postalo vrlo prihvatljivo, normalno, kao što je nekim starijim generacijama bilo da odrastaju uz televizor”, kazao je Kvas.

Postoji, kako je rekao, lek protiv internet zavisnosti mladih, a to je prilagođavanje civilizacijskim promenama.

Decu, naveo je Kvas, treba usmeravati na bavljenjem sportom i fizičkim aktivnotima, kako bi saznala na koje sve druge načine mogu dobiti potkrepljenje i da im socijalni život ne bude sveden na virtuelno druženje na internetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.