“Zavičajna kuća” podunavskih švaba

VIDEO K9: Među nekoliko desetina različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini, koje su, živeći vekovima jedni uz druge, stvorile specifičan kulturni kolorit su i Podunavske Švabe.

0
10

Podunavske Švabe kažu da nisu isto što i Podunavski Nemci. Podunavske Švabe su živele i još uvek žive Vojvodini, a Podunavski Nemci žive u Nemačkoj. Pre Drugog svetskog rata ih je u tadašnjoj Jugoslaviji bilo i do 500.000, a danas ih je u Srbiji 120 puta manje, oko 4.000.

U Sremskim Karlovcima je 2009. osnovana Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća”, a osnovna ideja je revitalizacija njihove izvorne kulture, negovanje tradicije i običaja, podržavanje istraživanja i stvaralaštva iz oblasti kulture, istorije, jezika i publicistike.

Fondacija sarađuje sa istraživačima, autorima tekstova i knjiga o kulturi i istoriji Podunavskih Švaba i organizuje predavanja, tribine i okrugle stolove na kojima učestvuju najpoznatiji kulturni radnici iz ove oblasti. Tradicija i kultura Podunavskih Švaba u Vojvodini ima svoje specifičnosti koje su zadržane do danas.

Serder je podsetio da se Fondacija bavi i zdavaštvom (3830) kako knjiga tako i časopisa Fenster koji je jedino javno glasilo u Srbiji na nemačkom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.