ZAUSTAVLJEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA

564

VIDEO K9: Poljoprivrednici iz Vojvodine krenuli su put Beograda svojim traktorima, ali ih je policija oko podneva zaustavila na novom pančevačkom putu.  Paori iz Južnog Banata i Srema predvode kolonu, a oni iz Subotice i Zrebnjanina protestuju ispred pojedinih fabrika. Ovim žele da skrenu pažnju na, kako kažu, neizdrživu situaciju u kojoj se nalaze.

Poljoprivrednici okupljeni oko Udruženja poljoprivrednika Subotica, protestnom vožnjom kod kompanije „Fidelinka” izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog otkupnih cena pšenice, kukuruza i suncokreta. Njih tridesetak organizovali su protestne vožnje traktorima oko kompanije, ali nisu blokirali ulaz. Njihovi predstavnici rekli su da Vlada mora da stvori ambijent u kojem može da se funkcioniše, sa cenama  kao u okruženju, jer su kod nas ispod tog nivoa.

Poljoprivrednici su formulisali  pet zahteva koje će predati u Vladi Srbiji, do koje su, kako kažu,  želeli da dođu  “mirnom protesnom vožnjom”.  Nezadovoljni su niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše otkupnom cenom suncokreta. Tržišna cena kilograma suncokreta iznosi 26 dinara, a paori tvrde da sa takvom cenom ne mogu da se pokriju ni troškovi proizvodnje. Cena koja bi im odgovarala iznosi 40 dinara. Između 150 i 200 ratara iz Zrenjanina okupili su se  ispred Fabrike ulja “Dijamant”, a veliki broj njih i ispred  Fabrike ulja “Banat” u Novoj Crnji. Najavljeno je da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.