“Zaustavi – zaštiti – pomozi”. Pomoć ženama žrtvama nasilja

VIDEO K9: Skoro stotinu žena, žrtava seksualnog nasilja u protekle tri godine potražilo je pomoć u nekom od centara koji su upravo u te svrhe osnovani u sedam vojvođanskih gradova. Reč je o projektu pod nazivom "Zaustavi - zaštiti - Pomozi - Snažniji odgovor na rodno zasnovano nasilje u Vojvodini", koji je danas na završnoj konferenciji predstavio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

414

U okviru projekta pod nazivom ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI osnovano je sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u Vojvodini.

U ovih sedam centara je tokom prošle i ove godine evidentirano i potvrđeno 95 slučajeva seksualnog nasilja. Od toga je, kako je navedeno, 60 žena i devojaka procesuirano kroz sistem, kao i njihovi počinioci, zahvaljujući zajedničkom radu nadležnih institucija i službi.

“Dobro koncipiranom jednom sveobuhvatnom i multisektorskom edukacijom obuhvaćeno je preko 3.000 pripadnika zdravstvene zaštite, pružaoce psihosocijalne pomoći, pripadnika policije i pravosuđa što je dovelo do mogućnosti obrazovanja sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam okruga Autonomne Pokrajine Vojvodine”, rekla je dr Ivanka Savić, rukovoditeljka projekta.

Centri za žrtve seksualnog nasilja se, osim u Novom Sadu, nalaze u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici. Osnovni zadatak centra je pružanje pomoći i podrške u osnaživanju ženama i devojkama, žrtvama seksualnog nasilja.

“Ova današnja konferencija je upravo značajna zbog toga što pokušavamo dati jedan institucionalni odgovor na jednu društvenu pojavu koja nas zabrinjava. A institucionalni odgovor, ne samo zbog toga što to čini Pokrajinska Vlada preko Sekretarijata za zdravstvo, nego institucionalni odgovor zato što želimo da izgradimo kroz ovaj projekat jednu mrežu elemenata institucije koja će pružati pomoć i podršku onima koji su pretrpeli tu vrstu nasilja”, naveo je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je kroz ovaj projekat sproveo plan i program zaštite zasnovane na rodnoj ravnopravnosti koji je Skupština Vojvodine usvojila u svom petogodišnjem plane od 2015. do 2020. godine.

“Posebno je značajno što sa prestankom, odnosno završetkom ovog projekta, pošto su nam svi centri opremljeni sa najsavremenijom opremom vezanom za dijagnostifikovanje ne samo zdravstveno nego i psihološki pravno i na sve druge aspekte vezane za žrtve nasilja nastavljamo putem kojim smo krenuli”, istakao je dr Zoran Gojković, pokrajin. sektretar za zdravstvo.

Ovaj projekat je u konkurenciji od 1.700 projekata Ujedinjenih nacija izabran za jedan od 10 najboljih 2016 godine, a novac za njegovu realizaciju dobijen je od Povereničkog fonda UN-a za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.