Zatvorski život prve dame SFRJ

VIDEO K9: Život prve dame SFRJ, Jovanke Broz, bio je nekada, a u velikoj meri i danas, obavijen velom zavere ćutanja i kontrolisanih informacija koje su plasirane javnosti, koja je o najtežim i najmračnijim godinama Titove supruge imala priliku da sazna u knjizi "Moja tetka Jovanka Broz i ja".

0
27

O životu Jovanke Broz, partizanke i supruge predsednika bivše SFRJ zvanične informacije bile su filtrirane.

Danas o njemu javnost može saznati iz wikipedie, a oni radoznaliji iz različitih izvora koji su često kontradiktorni. O njenoj ličnosti, ipak, najbolje znaju oni koji su je poznavali, prijatelji kojih, kako se kasnije ispostavilo, nije bilo mnogo, i porodica.

Jovanka, rođena Budisavljević, još kao dete je ostala bez roditelja.

Jovanka je u II svetskom ratu učestvovala kao omladinka u 6. ličkoj diviziji, nakon rata je do 1952. bila članica Titovog okruženja, a potom i supruga. Njihov brak narušen je sedamdesetih godina, a njen navodni uticaj na Titove odluke tema oštrih političkih rasparava. Usledile su za nju teške godine koje su kulminirale hapšenjem pod nejasnim okolnostima i izolacija. Težak zatvorski život Jovanke Broz, kako je rekla, više govori o Titovim poltronima nego o Jovanki Broz.

Svoj deo ostavšte iz tog testamenta Jovanka Čolak Kirali sabrala je u knjizi o životu svoje tetke iz perioda, prema sopstvenim rečima “samoće i bola, tuge i nemaštine, kada je malo ko znao da u elitnom beogradskom naselju, u Bulevaru oslobođenja broj 75, u sivim i mračnim zidinama, živi Prva dama SFRJ. Velika dama, velike zemlje, poštovanog naroda. Ponosna supruga velikog državnika”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.