Zatvorena konferencija „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“

Ministarka za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović zatvorila je konferencija „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ koja je održana pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske.

0
84

U Naučno-tehnološkom parku Beograd održana je konferencija pod nazivom „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske. Ovo je druga konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.
Na konferenciji su prisustvovali ministarka za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, predstavnici lokalne samouprave, domaćih kompanija, akademske zajednice, kao i ambasadori Danske Suzan Šajn (Susanne Shine), Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta) i Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), kao predstavnica švedske ambasade Karin McDonald (Karin
McDonald), šefica Odeljenja za razvojnu pomoć.

Posle ove konferencije o obnovljivim izvorima energije pod pokroviteljstvom Norveške, i ranije već održane o održivoj poljoprivredi koju je vodila Danska, planirane su još dve konferencije: Švedska će predstaviti rešenja za odvajanje i reciklažu otpada (Čačak, 01.02.2023. Naučno-tehnološki park), a Finska zelenu industriju i održivo poslovanje (Niš, 02.02.2023. Naučno-tehnološki park).

U okviru konferencije „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ brojni norveški stručnjaci podelili su svoja iskustva i najbolje prakse iz ove oblasti. Među predavačima su pored gostiju iz Norveške kao što su: Ojvind Johansen, zamenik generalnog direktora u Ministarstvu nafte i energetike Norveške, Tim Bjerkelund iz kompanije Rystad Energy, Knut Linerud, viši savetnik za razvoj poslovanja
kompanije Greenstat; Gun Vik, direktor kompanije Hydropower and Solar, Norwegian Energy Partners (NORWEP), Dr. Fride Vulum-Bruer, viši naučni istraživač, Senior Research Scientist (SINTEF Energy Research), iz Švedske Isidora Micić, viša savetnica za integraciju tržišta i prednosti kompanije Nord Pool (Nordiska berza energije); bili i domaći stručnjaci iz ove oblast: Aleksandra Todorović, nezavisna konsultantantkinja u Fondu za inovacionu delatnost Republike Srbije, Miloš Kostić direktor Charge&GO i vlasnik MT-KOMEX, Vladimir Milanović direktor Masdar Taaleri Generation, Neda Lazendić menadžerka za Srbiju kompanije WindVision International/Emergy kao i mnogi drugi.
Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i njihova solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu dalje. Inicijativa “Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” predstaviće nordijsku zelenu tehnologiju, poslovne modele za zaštitu životne sredine, rešenja u borbi protiv klimatskih promena, a sve u cilju kreiranja održive budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.