Zastrašujuće poruke Srbima u Zagrebu i Vukovaru… pa zar opet?!

U Vukovarskoj stoji: "Srbine, seli se"... a još je slikovitiji i potresniji plakat koji se pojavio u Zagrebu, na kojem je “srpsko porodično stablo” sa kojeg vise obješeni ljudi...

1479

Zastrašujuće i opasne poruke iz kojih vrišti fašizam pojavile su se na porodičnoj kući u Vukovaru i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu – javljaju hrvatski mediji…

“Srbine, seli se”, napisano je na fasadi kuće koja se nalazi gotovo u samom centru Vukovara.

Vukovar srbine seli se

Najnoviji grafit, napisan u utorak uveče, uznemirio je građane, a nalazi se na kući Đorđa Pejčića, po nacionalnosti Srbina.

U policijskom izveštaju, međutim, o tome ništa – navodi se samo da su u posljednja 24 sata zabeležena četiri slučaja remećenja javnog reda i da je počinjeno 12 krivičnih dela. Nigde se ne spominje grafit.

Slikovito još potresniji plakat pojavio se u Zagrebu, na kojem je “srpsko porodično stablo” s kojeg vise obešeni ljudi.

Zagreb srpsko porodično stablo

 

Milorad Pupovac, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine, kaže da je on upozorio da bi u Vukovaru situacija mogla eskalirati.

– Ljudi koji su branili Hrvatsku zbog političkih manipulacija uvučeni su u kampanju koja se od kampanje protiv ćirilice pretvara u kampanju protiv Srba, odnosno demokratske europske Hrvatske. Vrijeme je da se to zaustavi, a aktivirati se moraju svi s osjećajem domoljublja, od predsjednika do svih političkih stranaka – kaže Pupovac.

Ivan Penava, vukovarski HDZ-ovac, osuđuje radikalizam i za sve optužuje Vladu.

– To je djelo nečije ograničenosti i folklora potaknutog ovim što se događa. I nije sve krenulo od kampanje protiv ćirilice, već od Vladina postavljanja ploča. Srbi u Vukovaru nisu samo manjina, već pojedinci iz SDSS-a guraju velikosrpske ideje. Dogradonačelnik ne želi položiti vijenac na memorijalno groblje tvrdeći da nije došlo vrijeme. Svi bismo trebali raditi za zemlju, bili Hrvati, Srbi ili muslimani. No, mnogi kalkuliraju s Vukovarom, pa i Vlada – kaže Penava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.