Zašto se u Srbiji Nova godina slavi 13. januara?

VIDEO K9: Posle pravoslavnog Božića, građani Srbije dočekuju i Srpsku Novu Godinu. Građani su u pravu kada kažu da je Srpska Nova godina u stvari starokalendarska, prema računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar, pa se zove i julijanska. Ipak, Srpska Nova godina je i nešto drugo. Ona predstavlja i znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet. Srpska Nova godina može se nazvati i Pravoslavnom, jer je slave Rusi, Gruzini, monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci.

0
1072

Sve je počelo 4. oktobra 1582. godine, kada je papa Grgur XIII proglasio da se sledeći dan ne računa kao 5. oktobar, već kao 15.

Stručnjaci kažu da je razlika između Julijanske godine i one prirodne oko 11 minuta i 14 sekundi, a tokom vremena se ova mala razlika nagomila i na primer, za 128 godina, to postane čitav jedan dan. Tako je u XVI veku razlika između kalendarske i prirodne godine iznosila deset dana, upravo onih koje je Grgur XIII ukinuo i uveo Gregorijanski kalendar. Gregorijansko ubrzanje od 12 sekundi daleko je bliže prirodnoj, sunčevoj godini, u poređenju sa 11 minuta i 14 sekundi julijanskog kašnjenja.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je Srpska Nova godina delimično nastala i iz inata. Ona nije počela da se slavi javno i prkosno te 1919. godine, kada je Kraljevina SHS za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. Štaviše, SPC se zalagala za usklađivanje kalendara i za to je angažovala velikog naučnika Milutina Milankovića koji je napravio reformu kalendara, ali ona na kraju nije prihvaćena.

Srpska Nova godina počela je naročito da se obeležava za vreme komunizma, kada je doček na ovaj datum bilo zabranjeno, pa su čak i oni rođeni 13. januara bili sumnjivi ako organizuju proslavu.

U Arhivu Jugoslavije postoje dokumenti koji striktno naređuju da se novogodišnji pokloni povlače iz prodaje za pravoslavni Božić i Mali Božić – Srpsku Novu godinu. Postojala je i naredba da 13. januara sve kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata.

Ipak, Srbi su nastavili da slave, krišom i iz inata, rizikujući doček u pritvoru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.