Zašto ptice pevaju?

VIDEO K9: Aeroklub Novi Sad polako priprema svoju opremu za novu sezonu i nove letačke aktivnosti, ali članovi kluba i pre sezone nalaze vremena da ugoste sve one koji svrate na Aerodrom u Čeneju. Osim toga, klub i dalje čeka rešavanje svog statusa koji, prema rečima članova kluba, umnogome zavisi od vlasti i odluke koja će biti doneta.

0
861

Najstariji aeroklub u državi, osnovan 11. novembra 1923. godine, pokušava da vrati staru slavu i da krene sa radom, prvenstveno kroz upoznavanje najmlađih sa lepotom vazduhoplovstva.

“Ovo je sad još vreme kada nema letačkih aktivnosti, koristimo svaki lep dan, svaki lep vikend, da izađemo na aerodrom, da ga pripremimo za sezonu, a ujedno to vreme koristimo da ugostimo školsku decu iz okoline celog Novog Sada. Tako da je ovih dana bila poseta dece iz osnovnih škola iz Nadalja i iz Turije, iz opštine Srbobran, uz saradnju sa predsednikom opštine Srbobran, koji je obezbedio besplatne autobuse i užinu za decu i, sa naše strane, predsednika Samardžića, koji je organizovao doček na aerodromu Čenej”, rekao je Miodrag Radanović, član Aerokluba Novi Sad.

Aerodrom Čenej je otvoren za posete, kako grupne, tako i individualne. Trenutno vreme ne dozvoljava letačke aktivnosti, ali Radanović kaže da klub ima spreman avion, kao i pilote i padobrance koji su voljni da ugoste sve građane koji požele da posete aerodrom i iskuse let i skok, čim vremenski uslovi to dozvole.

Radanović kaže da Aeroklub nema nikakvu podršku grada, niti pokrajine, te da sve rade članovi kluba, sopstvenim sredstvima, sopstvenim rukama i sopstvenim znanjem. Ta ulaganja jesu skromna, ali dovoljna da bi Aeroklub ponovo počeo da se bavi svojom delatnošću, dodaje Radanović.

“Čekamo investitora koji će biti da l’ gradski, da l’ će biti Pokrajinski ili će biti neki privtni, ali videćemo kakav interes i kakav će stav da zauzme kako grad, tako i pokrajina, tako i Srbija u vezi našeg Aerokluba. Ipak su tu i avioni i velika infrastruktura postojeća, a ono najbitnije i najvrednije Aerokluba, to su ljudi koji su ostali u Aeroklubu, koji su vrsni piloti, vrsni jedriličari, vrsni padobranci i maketari, koji daju ovom gradu, ovoj deci našeg grada jednu mogućnost da izađu na vazduh, da vide lepotu letenja i ja što uvek volim da napomenem da saznaju zašto ptice pevaju”, naveo je Radanović.

Podsetimo, Aeroklub “Novi Sad” je osnovan 1923. godine kao ogranak kraljevskog Aerokluba u Novom Sadu koji je u to vreme bio centar jugoslovenskog vazduhoplovstva i sedište vojnog i civilnog vazduhoplovstva i fabrike aviona. Do 1953. Aeroklub svoje aktivnosti obavljao na aerodromu “Jugovićevo”, a od tada do danas, delatnost obavlja na Aerodromu Čenej.

Do danas, Aeroklub je imao više stotina članova, koji su izvršili preko 50.000 padobranskih skokova i 100.000 letova, ostvarivši preko 40.000 sati letenja. Obučeno je više desetina pilota, jedriličara, padobranaca i avio-mehaničara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.