Zašto nam deca ginu u saobraćaju?

VIDEO K9: Od 2006. do 2015. godine na putevima Srbije život je izgubilo 220 dece, a zabeleženo je ukupno oko 16 hiljada nesreća. Na putevima Vojvodine u isto vreme poginulo je 67 dece, a registrovano je oko 4.500 nesreća. Broj nesreća, ipak, opada iz godine u godinu, a razlog za to jesu i brojne preventivne akcije i edukacije. I danas je u Novom Sadu održan okrugli sto sa temom povećanja bezbednosti dece u saobraćaju.

0
672

Svetlosna signalizacija biće postavljena na još većem broju loakcija, naročito u blizini škola i vrtića, rekao je Pokrajinski sekretar za saobraćaj Nenad Grbić.

Na skupu su predočene su i novine u tehnologiji kada je u pitanju regulisanje saobraćaja, kao i statistički podaci o nesrećama na teritoriji Vojvodine.

“Daću vam podatak da je na teritoriji Republike Srbije poginulo od 2006. do 2015. godine oko 220 dece, nažalost, na teritoriji AP Vojvodine 67. Broj saobraćajnih nesreća u istom tom periodu je negde oko 16.000 nesreća za teritoriju Republike Srbije, a za APV oko 4.500 nesreća. Ono što ćemo ubuduće i raditi, a svakako jeste da imamo kontinuitet u samoj komunikaciji i na svim nivoima i horizontalno i vertikalno i sa jedinicama lokalnih samouprava, prestavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i slično. Sve u cilju smanjenja broja nesreća i da sačuvamo ono što je najvrednije, a to su svakako životi naše dece”, istakao je Grbić.

Od 2006. godine do 2015. godine Pokrajinski sekretarijat je izdvojio oko 600.000.000 dinara za razvoj saobraćajne infrastrukture. Jedan od ciljeva ulaganja je svakako povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, kao jedne od najosetljivih grupa.

“Mi smo želeli, kao Sekretarijat, da koordiniramo akcije lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine. Ovaj okrugli sto smo posvetili deci i bezbednosti dece u saobraćaju. Cilj je da lokalne samouprave razmene pozitivna neka iskustva, pa i negativna, da vidimo šta smo to dobro radili u prošlom periodu, šta nismo. Sekretarijat ima neka sredstva koja će dodeljivati tokom 2017. godine, da vidimo gde najbolje, u koju namenu da se utroše”, kazao je Saša Igić, pomoćnik sekretara za saobraćaj i inspekcijski nadzor.

Cilj je da se nastavi trend opadanja broja saobraćajnih nesreća, povređenih i poginulih. Osim predstavnika pokrajine, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici policije, državnih institucija, obrazovnih ustanova i ostali stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.