Zašto je porodica u krizi?

VIDEO K9: Savremena porodica pretvorila se u skup pojedinaca koji žive paralelne živote u istom stambenom prostoru, a Srbija se decenijama nalazi u ogromnoj demografskoj krizi i odbrana tradicionalnih porodičnih vrednosti izazov je za savremeno srpsko društvo. Kako sačuvati porodicu, brak i porodične vrednosti za Kanal9 govori publicista Vladislav Đorđević.

0
831

Porodične vrijednosti se sigurno ne mogu negovati na način kako se to radilo pre 50 godina, ali to ne znači da se ne trebaju negovati uopšte.

Na roditeljima je da odluče da li će i u kojoj meri na tome insistirati.

“Ne treba prenaglašavati promene u porodičnom životu zato što je ljudska priprda, koliko god da je fleksibilna, toliko je i čvrsta. U tom smislu i porodica jeste i ima svoja neka pravila. Tako da mi našim zakonima i običajima, etnosom, možemo delimično tu porodicu da transformišemo, ali sa druge strnae, neke osnovne stvari ostaju. Porodicu čine muž žena i deca i bliža rodbina i to se, eto, nije promenilo još od kad je čovek nastao”, naveo je  Đorđević.

Iako se na društvo na globalnom nivou ne može delovati, može se delovati na nivou porodice. Na roditeljima je da definišu svoje stavove prema društvu tj. da odrede ono što smatraju dobrim i prihvatljivim i da usmeravaju decu u tom pravcu.

Sa druge strane i sama insitutcija braka je današnjem vremenu u velikoj krizi, a jedan od uzroka jeste i relativizacija porodičnih vrednosti.

“To je problem u našem i, ne samo našem, društvu, a razlozi su složeni – nedostatak ljubavi, strpljenja, načini života, ekonomski uslovi i sve to stoji, može se reći i ženska borba za emancipaciju, koja može da poremeti tradicionalne polne uloge i da bude jedan od činilaca. Uzroka je više, a moguće je da i pravni okvir na to utuče. U Ustavu Republike Srbije stoji da je bračna zajednica izjednačena sa vanbračnom – ukoliko su oni izjednačeni tada su ljudi destimulisani da uopšte i sklapaju brakove”, rekao je  Đorđević.

U Novom Sadu, prema rečima Đorđevića, ima oko skoro 100.000 neoženjenih i neudatih mladih ljudi, što je, smatra on, za Novi Sad visoka cifra. Ipak, on smatra da je proces vaspitanja ključan u očuvanju porodičnih vrednosti.

“Ono što smo dobili od naših roditelja, a to su, verujem, vrednosti međusobnog uvažavanja poštovanja, treba poštovati, naravno, sve žene kao supruge i potencijalne i stvarne majke. Ali ne trebamo zaboraviti da trebamo poštovati i oca, koji je danas poprilično obezvređen i u našem zakonodavstvu i kroz medije, jer se o njima stalno govori negativno. Tada i oni postaju pomalo deprimirani i, naprosto, takva situacija dovodi do čestih konflikata i u brakovima i u vezama”, kzazao je  Đorđević.

Brzi ritam života i želja da se stvore što bolji materijalni uslovi življenja dovode često do otuđenja, kako između supružnika, tako i roditelja od dece, što u adolescentskim godinama može biti loše po razvoj mladih, te je porodične vrednosti neophodno usađivati od malih nogu. One se naravno mogu vremenom i korigovati, ali uz kritički osvrt na zahteve društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.