Zašto je Krim tako važan Rusiji da je zbog njega spremna ratovati ?

To je poluostrvo nekadašnji ruski predsednik Nikita Hruščov darovao Ukrajini 1954. godine .

2276

Taman kad su svi pomislili da se strasti u Ukrajini stišavaju , ispalo je da stvari postaju još gore . Da se već danima nešto ‘ valja ‘ na Krimu jasno je svima , a da će biti gadno pokazalo se u kada je grupa naoružanih muškaraca zauzela zgradu vlade i razvila rusku zastavu . U petak su zauzeli i aerodrom i tako je odjednom pažnja celog sveta sa Kijeva usmerena na Krimu .
Ono što se naravno većina pita je – zašto je Krim toliko važan da je Rusija zbog njega spremna da uđe u rat ?

UKRAINE-UNREST-POLITICS

Krim je parlamentarna republika čija je istorija protkana brojnim političkim tenzijama . To je poluostrvo nekadašnji ruski predsednik Nikita Hruščov darovao Ukrajini 1954. godine . Većina stanovnika se izjašnjavaju kao Rusi , iako ne treba zanemariti da su trećina stanovnika Ukrajinci , dok su ostatak Krimski Tatari , koji su izrazito antiruski opredeljeni što je rezultat represije koju su proživljavali od strane Josifa Staljina .
Na Krimu je većina glasala za predsednika Viktora Janukoviča na izborima 2010. godine i mnogi stanovnici Krima veruju kako je Janukovič žrtva državnog udara . No , pre događanja u Kijevu stanovnici Krima nisu baš pokazivali veliku naklonost prema vladi u Kijevu unatoč tomu što su joj dali ogroman broj glasova , a nakon što je u Kijevu zavladao haos naglo su počeli da pokazuju veliko nezadovoljstvo spram nove vlasti u Kijevu .

moskva1_643195S1

Rusiji je Krim važan iz nekoliko razloga . Za početak , radi se o poluostrvu koji je nekad pripadao Rusiji i na kojem su većina stanovnika Rusi . Vladimiru Putinu samo to bi bilo dovoljno da krene u invaziju , ali to nije jedini razlog zbog kojeg je Krim toliko važan Putinu .
Tamo se nalazi najvažnija ruska mornarička flota koja je stacionirana u Simferopolju . Njihova se baza tamo nalazi već 230 godina . Brodovi i podmornice na Krimu nalaze se severno od Turske , na vrlo važnoj strateškoj poziciji odakle imaju izlaz na Mediteran .
Pod vrlo kontroverznim uslovima Rusiji je boravak njene mornarice na Krimu produžen do 2042. godine , a tu je odluku potpisao upravo Viktor Janukovič .

Krim za Rusiju ima kolosalnu stratešku vrednost upravo zbog tog izlaska na Mediteran . Pozicija Simferopolja na mapi sveta ne može biti bolja , jer izlaskom na Mediteran otvaraju vam se vrata Srednjeg istoka . Kako je to dobro primetio komentator CNN – a – zamislite da želite isporučiti oružje svojim saveznicima u Siriju . Nema bolje rute od Krima , preko kojeg jednostavno dolazite do Istanbula , a preko Dardanela ste već na Mediteranu od kud možete poći gde god poželite .
Dok su oči celog sveta bile uprte u Kijev , poluostrvo Krim bio je potpuno zanemaren i čekao je kao tempirana bomba da odbroji trenutak eksplozije . Ako dođe do podele Ukrajine , ona će se desiti upravo na Krimu .
Uostalom , Krim je u istoriji već bio mesto na kojem su se dogovarale granice . Krajem Drugog svetskog rata saveznički lideri , Franklin Ruzvelt , Vinston Čerčil i Josif Staljin sastali su se kako bi podijelili Evropu . Taj sastanak , koji je na kraju bio i početak Hladnog rata održao se u Jalti , letovalištu na Krimu .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here