Zašto je 1. februar Dan Novog Sada?

VIDEO K9: 1. februar 1748. jedan je od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada. Šta je za stanovnike tadašnjeg Novog Sada značilo dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada, za Kanal9 govori istoričar umetnosti Bogdan Janjušević.

0
2226

Novi Sad u današnjem smislu postoji nešto više od 300 godina. Prvi put je spomenut 1694. godine, dve godine od početka gradnje Petrovaradinske tvrđave.

Isprva naselje je nazvano Racko selo, a nešto kasnije dobija naziv Petrovaradinski šanac.

“1. februar je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Novog Sada jer je tog dana praktično dobio današnje ime. Prvog februara 1748. austrijska carica Marija Terezija je potpisala akt kojim dodeljuje, odnosno povelju, kojom se Novom Sadu dodeljuje status slobodnog kraljevskog grada, što je u to vreme bila veoma značajna stvar. Istovremeno, carica Marija Terezija je kumovala današnjem nazivu grada. U toj povelji je propisano da Novi Sad, odnosno Petrovaradinski šanac kako se zvao u to vreme, da dobije novi naziv na latinskom, nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku”, pojasnio je Janjušević.

 

Novi Sad je stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Hamburške monarhije. Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada.

“Grad se potom razvijao kao trgovačko i zanatsko sedište ovog dela Vojvodine i tadašnje južne Ugarske, s tim da je u početku grad bio podeljen na takozvani Komarski, odnosno Kameralni pariski deo, vojno-graničarski deo grada. Ta granica između ta dva dela grada je išla osovinom današnje Dunavske ulice, pa zatim skretala levo prema Zmaj Jovinoj, gde je nekad bila gradska pijaca i granica je išla gde je sadašnja Miletićeva ulica i Katolička porta”, rekao je Janjušević.

Na današnji dan 1748. godine Novi Sad dobija današnje ime. Ovaj dan predstavlja simbol, kako ekonomskog, tako i kulturnog razvoja Novog Sada. Nakon dobijanja tog statusa stanovnici grada postali su jednaki, tako da su i katolici i pravoslavci mogli da učestvuju u upravljanju gradom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.