Zašto baš jelke sa busenom?

VIDEO K9: Simbol novogodišnjih praznika je upravo jelka i skoro svaki dom je ima u ovom periodu. Kupovina jelke sa busenom je najbolji način da ne štetimo životnoj sredini, ali da i dalje uživamo u lepoti prirodnog mirisa ovog, prema verovanju, magičnog drveta.

0
737

Osim pozitivnih novogodišnjih čarolija, jedna od negativnih je svakako nekontrolisana seča četinarskih stabala.

Time se narušava životna sredina kao i napori uloženi na pošumljavanje. Pokret gorana se preko 40 godina zalaže za rešavanje ovog problema i promoviše kupovinu jelki sa busenom.

“Najbitnije od svega je upravo da sačuvamo jelke, naše drveće. Pokret gorana još od ’64. godine je pokrenuo tu akciju pošumljavanja i podržava akciju da se kupe jelke sa busenom, upravo iz razloga da bi se one i posle ovih praznika mogle vratiti u prirodu i njihovo prirodno okruženje. A samim tim bi sačuvali drveće koje je nama veoma bitno. Celom svetu je veoma bitno da imamo drveće i ne savetujemo da se kupuju sečene jelke, osim u slučaju da imaju sertifikat, što znači da su one posebno uzgojene upravo za tu namenu”, rekla je Sonja Konjović iz Pokreta gorana Novi Sad.

Na pitanje žašto samo jelka sa busenom, odgovor je zaista jednostavan – da bismo jelkama posle praznika produžili život, ali i obogatili životni prostor. Ako ste se odlučili za kupovinu ovakve jelke, neophodno je i da znate šta da radite sa njom nakon praznika.

“Do sad je bilo da Gradsko zelenilo ima određen period posle novogodišnjih i božićnih praznika da se može njima dostaviti jelka, ako neko nema dvorište ili vikendicu da može upravo zasaditi to. Tako da sam sigurna da će oni i ove godine imati tu akciju, u kranjem slučaju može se i gradsko preduzeće koje brine o drveću pozvati i raspitati se gde je pogodno da građani, ako nemaju svoje dvorište ili vikendice, gde da zasade”, navela je Konjović.

Okićena jelka je odavno simbol božićnih i novogodišnjih praznika, međutim prilikom kićenja treba paziti na vrh jelke, navodi Konjović, jer u slučaju da se on ošteti, jelka vrlo brzo uvene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.