ZAŠTITNIK GRAĐANA: DRŽAVA NEMA PARA ZA LEČENJE DECE U INOSTRANSTVU!

457

Pokrajisnki ombudsman oštro je reagovao na izmene pravilnika o lečenju u inostransvtu, navodeći da je promena pravilnika moguća i ne krši zakon o diskriminaciji, već se radi o tome da država nema para za lečenje u inostranstvu, pa onda dovode javnost u zabunu i opravdavaju to što 12 dece čeka na lečenje.

Prenosimo saopštenje pokrajisnkog ombudsmana u celini:

Pokrajinski ombudsman izražava zabrinutost zbog stavova izrečenih u raspravi o izmenama pravilnika o lečenju u inostranstvu. Tim povodom, Pokrajinski ombudsman želi da upozori stručnu, političku i najširu javnost da efikasnost borbe protiv diskriminacije u velikoj meri zavisi i od razumevanja, odnosno nerazumevanja kako pojma diskriminacije, tako i ustavnih i zakonskih odredbi o zabrani diskriminacije. Ustavom se zabranjuje diskriminacija na osnovu starosti, a Zakonom o zabrani diskriminacije diskriminacija, na osnovu starosnog doba.

Ustavne i zakonske odredbe ne predstavlјaju prepreku da se deca, o trošku države, šalјu na lečenje u inostranstvo, jer se odluka o lečenju ne donosi na osnovu starosti, odnosno starosne dobi, nego na osnovu mogućnosti (iz)lečenja. Naposletku, Ustav propisuje i da porodica, majka, samohrani roditelј i dete u Republici Srbiji uživaju posebnu zaštitu, u skladu sa zakonom.

S druge strane, pravilnik o lečenju u inostranstvu već ima odredbu kojom se lečenje uslovlјava godinama starosti moguća je u inostranstvu transplantacija pluća kod pacijenata obolelih od cistične fibroze i starijih od 18 godina. Da li bi to značilo da se lica mlađa od 18 godina nalaze u nepovolјnom položaju, u odnosu na lica koja su napunila 18 godina starosti?

Pokrajinski ombudsman nalazi za shodno da skrene pažnju i na činjenicu da ustavne i zakonske odredbe nisu menjane godinama, dakle bile su na snazi i poznate predstavnicima i Ministarstva zdravlјa, i Fonda za zdravstveno osiguranje i pre desetak dana, kada su najavili izmene pomenutog pravilnika.  Zašto se onda, izmene pravilnika tumače kao diskriminacija na osnovu starosti? Razloge, po svemu sudeći, ne treba tražiti u godinama teško bolesnih lica, nego u nemogućnosti države da, zbog nedostatka sredstava, snosi troškove njihovog lečenja u inostranstvu.

Pokrajinski ombudsman kao nezavisan organ koji štiti lјudska prava, pozdravlјa pravovremenu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i zahteva od donosilaca odluka da  u tako delikatnim pitanjima, kakvo je pitanje lečenja dece u inostranstvu,  ne zaobilaze i ne ignorišu postojanje institucija koje su zadužene za borbu protiv diskriminacije, jer je ta saradnja u najbolјem interesu teško obolele dece, njihovih roditelјa, kao i zainteresovane javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.