Zaštitite merne uređaje od smrzavanja

VIDEO K9: Iz nadležnog gradskog preduzeća podsećaju Novosađane da zaštite svoje vodomere i instalacije od smrzavanja i oštećenja pri niskim temperaturama.  

0
27

Temperature ispod nule zimi su glavni uzrok oštećenja vodomera i vodovodnih cevi i instalacija, a iz novosadskog Vodovoda i kanalizacije savetuju sugrađane da ih na vreme zaštite toplotnom izolacijom, najbolje postavljanjem stiropora, daske, staklene vune ili slame.

Poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.

Podsećaju da je potrebno povesti računa i o vodovodnim instalacijama te preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju, da bi dvorišne česme trebalo isključiti, a spoljne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime, preporučuju zatvaranje dotoka i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.

Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su oni ispod zone smrzavanja i, ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Iz Vodoovda apeluju na sugrađane, da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane njihovim pucanjem, a sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti njihovom Kontakt centru, besplatnim pozivom na broj 0800/333-021.

Podsećaju i da ovo preduzeća nije nadležno za sanaciju kvarova na unutrašnjim instalacijama, već je to isključiva obaveza samih potrošača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.