Zaštita žrtava i videosvedočenjem

VIDEO K9: Pet sudova u Srbiji dobila su opremu za svedočenje putem video-konferencijske veze koja će, prema oceni ministarke pravde Maje Popović, žrtvama i svedocima krivičnih dela olakšati svedočenje i sprečiti njihovu ponovnu traumatizaciju i viktimizaciju. Opremu su, povodom Evropskog dana žrtava krivičnih dela obezbedile Misija OEBS-a i Delegacija EU.

0
56

Oprema za svedočenje putem video-konferencijske veze, vredna 150.000 evra, doprineće, kako je rečeno, jačanju nacionalnog sistema podrške žrtvama i svedocima. Viši sudovi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru dobili su i posebno opremljene prostorije u kojima će biti omogućeno svedočenje putem audio-video linka.

„Ovaj postupak omogućava da svedoci i žrtve krivičnih dela ne dolaze u dodatni susret sa okrivljenima, čime se izbegava naknadna traumatizacija i viktimizacija žrtve. U tom smislu ova procesna radnja je mnogo humanija“, rekla je Maja Popović, ministarka pravde.

Uz zahvalnost Misiji OEBS-a i Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Popović je izrazila nadu da će opremu dobiti i ostali viši sudovi u Srbiji.

„Prekidanje lanca ćutanja čin je hrabrosti za svaku ženu i muškarca koji su žrtve zločina, i pokazuje poverenje u zakonodavne i pravosudne institucije. Zbog toga Misija OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu sa Ministarstvom pravde i višim sudovima, i zahvaljujući izdašnoj donaciji Evropske unije, pokušava da pomogne zemlji domaćinu u osnaživanju svih žrtava“, kazao je Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

On ističe i da je potpuno funkcionalna nacionalna mreža za podršku žrtvama ključna i zato što omogućava da žrtve kroz krivični postupak prođu na najmanje stresan način, ali i kao podrška njihovom oporavku.

Podsetivši da svake godine milioni ljudi širom Evrope postanu žrtve kriminala, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici istakao je i da evropski standardi podrazumevaju i zaštitu prava žrtava.

„Evropski standardi im daju pravo na podršku i kompenzaciju. Oni takođe imaju pravo da se osećaju sigurno da prijave zločin. Bez adekvatnih službi, žrtve zločina mogu biti traumatizovane. Nedostatak solidarnosti i podrške suprotan je vrednostima koje ima Evropska unija“ – rekao je ambasador Fabrici.

Prema njegovim rečima, donacija videokonferencijske opreme za više sudove u Srbiji deo je široke podrške koju EU sa partnerima pruža Srbiji u ovoj oblasti.

Konstatujući da je Srbija u pogledu unapređenja prava žrtava načinila značajne korake, ambasador Fabrici je izrazio nadu da će Srbija istrajati u izgradnji sveobuhvatnog nacionalnog sistema podrške žrtvama.

Videokonferencijska oprema je obezbeđena u okviru projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Republici Srbiji“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.