Zaštita useva za veće prinose

VIDEO K9: Pravilna zaštita bilja u borbi za veće prinose tema je „BASF AgroKonferencije 2020" organizovane u Novom Sadu pred više od 350 stručnjaka i proizvođača pšenice, ječma, soje, suncokreta i uljane repice iz svih krajeva Srbije.

47

Prema navodima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Srbija ima potencijal da uveća prinos pojedinih poljoprivrednih kultura za najmanje 20 odsto, a povećanje roda može direktno uticati na izvoz i rast bruto društvenog proizvoda.

Da bi se to ostvarilo neophodna je, između ostalog, stalna saradnja i razmena znanja kako bi se unapredile postojeće tehnologije i odgovorilo na savremene izazove u poljoprivrednoj proizvodnji strnih žita i ostalih kultura, o čemu je bilo reči na konferenciji.

Česte promene vremenskih prilika za naše poljoprivrednike su jedan od najvećih izazova. Te promene doprinose bujanju korova, štetočina i bolesti koji mogu u značajnoj meri ugroziti prinose. Planirana i pravilna upotreba sredstava za zaštitu useva, umanjiće negativne posledice vremenskih prilika i doprineti stabilnijem i većem prinosu u predstojećoj poljoprivrednoj sezoni.

Zaštita useva, kažu stručnjaci, uvek daje rezultate, ali ona mora da bude pravilna da bi bila efikasna. Potrebno je precizno odrediti najbolje vreme za primenu preparata, upotrebljavati ih u propisanim dozama i pravilno ih kombinovati.

Na konferenciji je zaključeno da pravilna i preciznija upotreba sredstava za zaštitu bilja pre svega omogućava biljkama razvoj bez štetnih agenasa poput korova, bolesti i štetnih insekata, ali takođe može umanjiti uticaj nepredvidivih poljoprivrednih faktora i doprineti stabilnijem prinosu u predstojećoj poljoprivrednoj sezoni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.