“Zaštita” radioaktivnim gromobranima

VIDEO K9: Novosađane tokom nevremena od udara groma još uvek štiti 49 radioaktivnih gromobrana, koji su zakonom zabranjeni pre devet godina i koji su morali biti uklonjeni do 2014.

0
445

U gradu postoji oko 50 radioaktivnih gromobrana, čije uklanjanje već godinama traže mnogi sugrađani, kao i neke političke stranke.

Na opasnost od radioaktivnih gromobrana ukazuju i iz Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, koji je uputio zahtev gradskoj vlasti da u budžetu za 2019. godinu planira sredstva za zamenu preostalih radioaktivnih gromobrana, uz podsećanje da je zakonski rok za to istakao pre više od četiri godine.

U ovoj kampanji su na mestima na kojima je, kako su ocenili, najveća koncetracija radioaktivnih gromobrana postavili i znake upozorenja sugrađanima, kako bi ukazali da ovi uređaji, po zdravlje štetni i zakonom zabranjeni, još uvek nisu uklonjeni.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije pre nekoliko dana je donela odluku da sredstva ušteđena tokom ove godine preusmeri na skidanje preostalih 66 radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada u Srbiji.

Ovi gromobrani postavljani su od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka, kada se matralo da su veoma efikasni u zaštitit od udara groma. Ove izvore zračenja zakon je zabranio 2009. godine, a rok za njihovo uklanjanje bio je maj 2014. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.