Zaštita potrošača u onlajn kupovini

VIDEO K9: Onlajn kupovina poslednjih godina popularna je i u našoj zemlji, a najbezbednija za potrošača je je ona od registrovanih trgovaca, jer je tada lakše ostvarivanje njihovih prava zakonskim putem.

0
10

Udruženje za zaštitu prava potrošača Prosperitet organizovalo je onlajn okrugli sto u okviru programa “Unapređeni mehanizmi za efikasniju zaštitu potrošača”, koji je podržalo Ministrastvo za trgovinu.

Tema sesije bila je “Trgovina na daljinu i trgovina izvan poslovnog prostora” sa ciljem širenja znanja i dobrih praksi u zaštiti potrošača u ovoj vrsti trgovine te podizanje svesti potrošača o njihovim pravima i obavezama trgovaca u ovoj oblasti.

U diskusiji su, između ostalih, učestvovali Goran Macura, načelnik odeljenja tržišne inspekcije Novi Sad, Jovan Popović, rukovodilac grupe za sprovođenje politike zaštite potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Slađana Petrović, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača u ovom ministarstvu.

Ključni zakon u ovoj oblasti je Zakon o elektronskoj trgovini, a strategije Strategija razvoja informacionog društva i Strategija razvoja e-uprave.

Prema rečima Gorana Macure, tržišna inspekcija se duži niz godina bori protiv neregistrovanih onlajn trgovaca i metode u njihovoj identifikaciji su sve efikasnije.

Prosperitet je u okviru ovog programa sproveo i istraživanje pod nazivom “Da li je daljina dovoljno blizu?” koje je dalo neke zanimljive rezultate.

Žene daleko češće kupuju potem interneta, čak 80,25% u odnosu na muškarce.

Izneneđujuće je i da mladi, koji najviše imaju problem sa neregistrovanim trgovcima, prema ovom istraživanju, kupuju preko interneta u manjem procentu, s obzirom da su elektronski oblici komunikacije bliži mlađim generacijama. Najstarija populacija skoro da ne koristi elektronsku kupovinu, ali su podložni opasnosti druge vrste, trgovini od vrata do vrata, gde su česte prevare.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.