Zaštita poljoprivrednika i potrošača

VIDEO K9: Nakon ukidanja zabrane izvoza pšenice i kukuruza, sledi ukidanje zabrane za soju i suncokret, izjavio je u Otvorenom ekranu Vukašin Baćina, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

0
25

Visoke cene repromaterijala, niska otkupna cena proizvoda, suša, zabrana izvoza, pritisli su ove godine više nego inače naše poljoprivrednike.

Za udruženje koje okuplja oko 3.000 proizvođača, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, šira javnost čula je prošle sedmice, kada su predali zahteve Ministarstvu poljoprivrede uz najavu protestnu vožnju traktorima ukoliko oni ne budu ispunjeni. Razgovor s ministrom Branislavom Nedimovićem imali su u utorak, 19. jula.

Svojih pet zahteva predali su Ministarstvu poljoprivrede na simboličan način, u korpi sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom koja pokazuje izgled roda posle suše. Inicijativa traži da otkup pšenice po minimalnoj ceni od 45 dinara sa PDV-om, da cene suncokreta i soje budu u skladu sa cenama u regionu, oslobađanje od akcize na dizel gorivo na svim pumpama za 100 litara po hektaru, zatim povećanje podsticaja u stočarstvu, zaštitu domaćih povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza i direktnog davanja 300 evra po hektaru, te subvencije za đubrivo u minimalnom procentu 50 odsto od cene.

Inicijativa neće stati na ovim zahtevima, kazao je Baćina, jer im je cilj uspostavljanje modela kojim će problemi koji opterećuju poljoprivredu u Srbiji biti rešavani na sistemski način, a ne od slučaja do slučaja.

Zaštita poljoprivrednih proizvođača i zaštita potrošača je sledeća tema kojom će se baviti ova Inicijativa, kazao je Baćina, jer neće dozvoliti trgovačkom lobiju da, kako je rekao, otima novac od potrošača njihovih proivoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.