Zaštita parka Jegričke

VIDEO K9: Prirodni park Jegrička, predela između Temerina, Žablja i Vrbasa obiluje brojnim prirodnim retkostima, kojima je potrebna zaštita, ali koji imaju i veliki turistički potencijal. U tom cilju se, sada već tradicionalno na ovoj pritoci Tise organizuje manifestacija Dani Jegričke.

473

Takmičenja za decu u sportsko-rekreativnom ribolovu, edukativne ekološke radionice, literarni i likovni konkursi na temu Jegričke, samo su neki od programa koji će obeležiti ovogodišnje Dane Jegričke.

“Sve to kako bismo jačali ekološku svest građana, naročito naših najmlađih, odnosno dece, osnovnog, školskog i predškolskog uzrasta. Zapravo o zaštiti, o značaju zaštite ovog prirodnog dobra. U poslednjih 10 godina od kada je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine upravljač nad ovim parkom prirode značajna sredstva su uložena, između ostalog izgrađena je staza zdravlja u dužini od 300 metara, tu je i osmatračnica za ptice”, rekla je Anica Dugalić, portparolka JVP Vode Vojvodine.

Poslednja u nizu investicija je, prema njenim rečima, nabavka katamarana za prevoz turista, kako bi mogli da se upoznaju sa prirodnim lepotama Jegričke.

“Park prirode Jegrička je od izuzetnog značaja, što govori i podatak o tome da se nalazi na listi područja od međunarodnog značaja za ptice. Tu možemo videti mnogobrojne močvarne ptice, između ostalog i najinteresantnija čigra, koja ima tu svoje drugo prirodno stanište. I baš zbog toga možemo da kažemo da se park prirode Jegrička itekako može naći na eko mapi Vojvodine”, navela je Dugalić.

Ovo područje ima veliku ornitološku vrednost jer je upravo na Jegrički registrovano čak 198 vrsta ptica i stanište je izuzetno retkim belobrkoj i crnoj čigri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.