Zaštita “Novosadskog arhipelaga”

VIDEO K9: Dunavac, Šodroš, Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, delovi su priobalja Dunava u našem gradu koji su dospeli u žižu javnosti nakon što su brojne grupe građana i ekoloških pokreta i organizacija ustali protiv planiranih investicija i gradnje u tom području.

0
28

Ribarsko ostrvo i Ribarsko poluostrvo nazivaju i “novosadskim arhipelagom na Dunavu” grupe građana koje se bore za njihovo očuvanje i koje strahuju da bi planirana gradnja u tom području mogla da izazove poremećaj u sistemu odbrane od poplava.

Upozoravaju i da upotreba različitih naziva za određene geografske pojmove kod nas može pogodovati zloupotrebama.

Daniela Stojković, koordinatorka NGI “dunavac – Šodroš”, navodi da je u Evropskoj uniji već duže vreme tendencija da se plavna područja štite i neguju, te da im se ponovo omogućava dotok tekuće vode, pa su, kako bi istakli važnost onoga za što se zalažu, grupe građana ovo područje nazvali  “novosadskim arhipelagom na Dunavu”.

Stojković ističe da se ova neformalna građanska inicijativa do sada obraćala svim relevantnim institucijama i službama koje bi, kako je navela, trebale da vode računa o ovom plavnom području.

Naši zakoni su dobro zamišljeni ali je njihova implementacija zabrinjavajuća, zaključila je Stojković, koja kao problem, izdvaja netransparentnost i to što Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kako je rekla, punih sedam nije izdalo nalog vodoprivrednim preduzećima da se pristupi vodnom razgraničenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.