Zaštita kože na 40 stepeni

VIDEO K9: U ove vrele letnje dane jedan od prioriteta kada je zdravlje u pitanju, jeste i zaštita kože od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Pravilna nega uveliko smanjuje potrebu za lečenjem kože, stoga je neophodno posvetiti posebnu pažnju zaštiti kože od UV zračenja i održavanju njene optimalne pe-ha vrednosti, rekla je u emisiji Otvoreni ekran dermatovenerolog Milica Subotić.

0
446

Svakodnevna pravilna nega kože preduslov je za sprečavanje razvoja kožnih bolesti i smanjuje potrebu za lečenjem, kažu stručnjaci.

Bez obzira na spoljne faktore, preparate za negu kože treba birati tako da oni održavaju ph vrednost kože na 5,5, na kojoj obitavaju bakterije i mikroorganizmi koji čine prirodni mikrofilm kože neophodan da čuva našu kožu.

“Ono što je važno je da se poštuju principi da ta sredstva za negu, bilo za održavanje higijene, bilo za negu, ne budu bazna, da taj ph bude 5,5, na čemu insistiramo, da bude ta slabo kisela supstanca koja bi bila što sličnija prirodnom ph kože, da se ne bi narušavao taj prirodni integritet kože”, rekla je  Subotić.

Promena ph vrednosti kože, naročito u pravcu bazne, kada se povećava ph vrednost, omogućava razmnožavanje mikroorganizama koje izazivaju bolesti, navela je Subotić, naročito na delovima kože koji su prirodno kiseliji, u preponskom i predelu pazušnih jama.

“Tu svakako i prirodno postoje mikroorganizmi u mnogo, mnogo većem broju nego na, recimo, ostalim delovima tela, poput kože potkolenica ili podlaktica. Tako da, svakako iz delova kao što su pazušne jame i preponske regije, to su mesta na našem telu odakle i kreću mnogo češće i spontano infekcije kože. Pogotovo u ovom letnjem periodu kada je toplo, kada se znojimo, prosto se to ne može sprečiti, i ta vlažna sredina u delovima tela gde se dve susedne kožne površine preklapaju, sa tim baznim, sa tim alkalnim, visokim ph, predstavlja idealno mesto za razmnožavanje mikroorganizama i za pojavu infekcija”, navela je Subotić.

Osim redovnog održavanja higijene preparatima koji održavaju 5,5 ph vrednost kože, prilikom izlaganja vrelom letnjem suncu neophodna je i zaštita od UV zračenja i opekotina. Preparate odgovarajućeg zaštitnog faktora na kožu treba naneti 20 do30 minuta pre izlaganja suncu.

Važno je, upozorila je Subotić, nanošenje ovih zaštitnih preparata ponoviti nakon tri sata, bez obzira na visinu njihovog zaštinog faktora, a i češće, ako su u međuvremenu uklonjeni sa kože kupanjem, znojenjem ili brisanjem peškirom.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.