Zaštita kolektivnog imuniteta

VIDEO K9: Zakon u Srbiji propisuje obaveznu vakcinaciju dece, a protiv roditelja i staratelja koji odbiju da to učine podnose se prekršajne prijave. I dok epidemiolozi ističu da cilj nije kažnjavanje, već kolektivni imunitet protiv opasnih zaraznih bolesti, roditelji okupljeni u Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju smatraju da rezultati istraživanja sprovedeni u nekim evropskim zemljama pokazuju da taj argument nije utemeljen na činjenicama.

0
531

U našoj zemlji, uprkos Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još uvek je veliki procenat roditelja koji odbijaju da decu zaštite vakcinacijom.

Najčešće se protive MMR vakcini, a razlog tome je strah od bolesti autoimunog sistema koje ova vakcina, navodno, može prouzrokovati.

“Znači, nije vakcina nama garancija da smo mi zaštićeni od određenih bolesti ni jednog trenutka. Nego, mi ćemo samo imati blažu reakciju na određenu bolest. Ja sad razmišljam sa moje distance i ne mora niko da se složi sa mojim mišljenjem. Znači, MMR vakcina, zauškie rubeole, veliki kašalj i tako dalje, moje dete je moglo da dobije sve te bolesti i imalo bi nakon te vakcine, navodno, blaže simptome, a čitajući simptome tih bolesti, oni su daleko, daleko manji od onoga što moje dete danas ima, od autizma”, rekla je Jelena Doder iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju.

Osim autizma, postoje i duga autoimuna oboljenja koja se mogu javiti kao posledica vakcinacije, tvrdi Dragana Baša iz Inicijative, o čemu su, kako je rekla, rađena brojna istraživanja.

“Pre svega to je dijabetes. Vi ćete videti sve više dece obolele od dijabetesa, ali i drugih bolesti koja su svojstvena starijoj populaciji. Sve se to dovodi u vezu, danas se sve to preispituje na planetarnom nivou, znači, nije to da mi ovde u Srbiji to pomalo nešto istražujemo. Ceo svet istražuje ovu temu, ogromne su polemike na najvišim nivoima. Pitanje je kada će se nešto ukinuti. Iz tog razloga, ako ništa drugo, makar privremena mera koju je naš advokat u Inicijativi naveo, a to je stopiranje dalje obavezne vakcinacije do momenta dok se ne iskristališe šta je, zaista, istina”, navela je Baša.

U Srbiji, kako je rekla, postoji 15 slučajeva dece koja su dobila dečju paralizu nakon primljene polio vakcine, za što roditelji, navodno, imaju dokaze, a neki i sudske presude u svoju korist. Teorija o zaštiti kolektivnog imuniteta, prema kojoj je stopa obuhvata vakcinacijom zaslužna za neširenje zaraznih bolesti, nije tačna, tvrdi Baša, što se, navodno može jasno videti iz statističkih podataka o širenju malih boginja u Velikoj Britaniji.

“Statistika koliko je dece, odnosno, kolika je prosečna stopa smrtnosti do prve godine od morbila, odnosno malih boginja, pre uvođenja vakcinacije i posle. Dokazano je da je 134 puta stopa smrtnosti obolele dece pala, ili 99,25% smanjena, pre nego što je uvedena obavezna vakcinacija, odnosno masovna vakcinacija , što govori u prilog tome da nisu vakcine te koje pružaju tu zaštitu, niti su zaslužne za smanjenje pobola, da tako kažem”, kazala je Baša.

Proizvođači vakcina su se zakonski zaštitili i ogradili od odgovornosti za eventualnih neželjenih reakcija nakon upotrebe njihovih proizvoda, istakla je Baša, tako da je država ta koja odlučuje da li će vakcinacija biti obavezna ili ne, a biće i odgovorna ukoliko se na kraju svih istraživanja i ispitivanja ustanovi da su bili ispravni argumenti roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Radi se o složenom procesu, rekla je ona i zaključila da je sada trenutak da se sa rešavanjem tog problema počne od početka, uz saradnju sa roditeljima kojima će biti pružena kompletna informacija o vakcinaciji i biti dato pravo izbora u odlučivanju o imunizaciji svog deteta.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.