Zaštita hrane od kontaminacije

VIDEO K9: O bezbednosti hrane koju proizvodimo, konzumiramo i izvozimo potrebno je voditi posebnu pažnju jer je ona podložna kontaminaciji na mnogo načina, rekla je profesor doktor Veselina Pelagić u emisiji Otvoreni ekran. Osim načinom na koji se čuva, ona je upozorila da hrana može biti zagađena i virusima, o čemu bi posebno trebalo edukovati naše trgovce i izvoznike.

0
640

Osim očigledne štete koju ima po ljudsko zdravlje, kontaminacija hrane virusima koji mogu izazvati različita oboljenja, donosi i ekonomsku štetu izvoznicima, poput vraćanja kontingenata malina zbog noro-virusa, što je ponekad uzrok i političkim razmiricama i prepucavanjima.

“Maline nisu vraćene sad, kako neko tumači, ne treba to tumačiti nikakvim demokratskim ni nedemokratskim postucima. Demokratsko pravo je i pravo je i pravo da potrošač ima bezbednu hranu. Taj noro-virus je detektovan u malinama iz jugoslavije još 1998. godine, koliko se ja sećam. Vi zato sve imate na portalu EU, gde možete pročitati i tačno znati”, navela je Veselina Pelagić, prof. dr veterinarske medicine i mikrobiolog.

Razumljiva je želja trgovaca i izvoznika za profitom, ali je i njih u ovom smislu potrebno obrazovati, smatra je dr Pelagić. U hrani se, dodala je ona, već nalaze određeni štetni mikroorganizmi koji se u određenim uslovima ubrzano razmnožavaju, poput plesni ili nekoh vrsta bakterija.

“Imate recimo, poznatu listeriju, bakterije iz grupe listerija, koja je veoma rasprostranjena. Do skoro je i među nama, da kažem stručnjacima, bilo uvreženo da ona ne može da se nađe recimo u salati, već je bila povezana samo sa kravama, mlekom, sirevima koji se prave od svežeg mleka, zapravo, tako je krenulo njeno ispitivanje u Švajcarskoj kada su nastale smrtnosti ljudi”, rekla je dr Pelagić.

Postoje i mikroorganizmi koji mogu da kontaminiraju hranu, ali se sami ne razmnožavaju u njoj.

“Ne razmnožavaju se, svi znamp da virusi zahtevaju druge uslove, ali oni kontaminiraju. I ti stomačni virusi isto tako vrlo popilarni, a poznat je i jedan od virusa hepatitisa da se dobija preko hrane, odnosno, da njime može da bude hrana kontaminirana. Zatim, imate zoonoze, bolesti koje su zajedničke za ljude i za životinje i tu isto postoji izvestan broj koji može da kontaminira hranu”, pojasnila je dr Pelagić.

O svim ovim zagađivačima potrebno je detaljnije upoznati sve koji su uključeni u lanac proizvodnje i prodaje proizvoda koji služe za ishranu, zaključila je dr Pelagić, a naročito krajnje korisnike, odnosno same potrošače, građane koji trpe najveću štetu u slučaju korišćenja bezbedno neispravnih namirnica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.