Zaštita Fruške gore od masovnog turizma

VIDEO K9: Kako smanjiti masovni turizam u Nacionalnom parku Fruška gora, koji sve više utiče na njegovu devastaciju, predloženo je projektom pod nazivom ProNacul koji je juče predstavljen na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

0
38

U kolikoj meri i na koji način masovni turizam devastira zaštićena područja i kako to sprečiti ili bar smanjiti stručnjaci ukazuju kroz projekat ProNacul u kojem učestvuje i PMF iz Novog Sada.

U okviru ovog projekta, zasnovanog na razvoju nemasovnog turizma u zaštićenim područjima, članovi tima izradili su i akcioni plan za unapređenje trenutne situacije na pilot području NP Fruška gora.

Masovni turizam godinama izaziva devastaciju zaštićenih područja, stoga je, kako je rečeno, neophodna njegova zamena nemasovnim ili porodičnim turizmom.

U okviru projekta izdata je i brošura, odnosno jedna od zanimljivih ruta za sve oni koji s porodicom i prijateljima dođu da posete Frušku goru.

Mnoge zemlje Evrope ograničile su masovni turizam na svojim zaštićenim i nezaštićenm lokalitetima, a kao primer dobre prakse ovog vida eko turizma pominje se i Slovenija, koja je i jedna od četrnaest zemalja partnera koje sarađuju na ovom projektu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.