Zaštita divljih ptica, staništa i ljudi

VIDEO K9: U toku je realizacija IPA projekta skraćenog naziva BirdPROTECT čiji je cilj da obezbedi očuvanje i održivost populacija divljih ptica praćenjem prisustva virusa ptičjeg gripa i virusa zapadnog Nila. Vodeći projektni partner u ovom projektu prekogranične saradnje sa Mađarskom je Naučni institut za veterinarstvo iz Novog Sada.

0
26

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” u saradnji sa preduzećem Državne šume “GEMENC ” iz Mađarske i Javnim preduzećem „Vojvodinašume” zajednički realizuju projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi“, skraćenog naziva BirdPROTECT IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Opšti cilj ovog projekta je da obezbedi očuvanje i održivost populacija divljih ptica praćenjem prisustva virusa ptičjeg gripa i virusa zapadnog Nila u zaštićenim vodenim staništima pokrajine Vojvodine u Srbiji i okruga Bacs-Kiskun u Mađarskoj.

Projekat je započet u oktobru 2020. godine sa periodom trajanja od 18 meseci, a posebna korist ogleda se u praćenju prisustva i vrste prisutnih virusa među divljim pticama što pruža informacije o mogućoj pretnji od novih epidemija. Takođe je ideja da ovaj projekat podiže svest, jača kapacitete za kontrolu novih zoonotskih virusa i poboljšava bazu naučnog znanja.

Rezultati uključuju prekogranično praćenje divljih ptica i analizu koja rezultira izradom procene rizika i studije izvodljivosti koja pruža buduća uputstva za upravljanje rizikom, kao i GIS bazom podataka koja služi kao osnova za inicijativu u politici očuvanja prirode i dalji naučni razvoj.

U okviru projekta „BirdPROTECT“, projektni partneri zajedničkim koordinisanim aktivnostima, od kraja prošle godine intenzivno rade na terenskom uzimanju uzoraka ptica za analizu, a ukupni budžet projekta je nešto manje od 360.000 evra za sve partnere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.