Zaštita dece od predatora

VIDEO K9: U odnosu na period od pre samo pola decenije, očigledan je napredak u delovanju institucija i svesti javnosti u slučajevima nestanka ili otmice dece, ali još uvek ima mnogo toga da se uradi kako bi bezbednost dece dostigla zadovoljavajuće standarde, smatraju u Fondaciji Tijana Jurić.

0
41

Poslednjih nekoliko godina došlo je do pozitivnih promena kada je u pitanju potraga za nestalom decom koja se odražava pre svega u brzoj reakciji policije, smatra Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić,

Borba za bezbedniji život dece u proteklih sedam godina nije bila laka, od izmene krivičnog zakonika, donošenje Tijaninog zakona, brojnih inicijativa koje je država usvajala, do podizanja svesti samih građana.

Sa druge strane, dodao je Jurić, ima još dosta prostora za unapređenje i prevenciju kako nestanci ili otmice dece bili predupređeni ili ne bi imali tragičan ishod.

Fondacija se zalaže za uvođenje jednog od intenzivnih i javnih mehanizama potrage – “Amber Alert” sistema upozoravanja, odnosno alarmiranja javnosti, koji u praksi daje dobre rezultate u pronalaženju nestale ili otete dece.

“Amber alert” je nastao Americi i zaživeo je u 12 država Evrope u kojima se pokreće onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.