Zaštita “bioloških supermarketa”

VIDEO K9: Vlažna područja od neprocenjivog su značaja za ekološki razvoj na Zemlji i smatraju se "bubrezima planete". Srbija ima ukupno devet vlažnih područja, a povodom Svetskog dana vlažnih područja u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode održan je skup posvećen očuvanju ovih područja.

0
447

U vlažna staništa spadaju uglavnom piltke vode kao što su močvare, bare, vlažne livade, solane i slično.

Neki od vlažnih područja u Srbiji su Labudovo okno, Slano kopovo, Carska bara, Gornje podunavlje.

“Danas se vlažnim područjima sve više daje na značaju zato što su od velike dobrobiti za opstanak sveta i za opstanak čovečanstva, upravo zbog toga što prvenstveno nude čistu vodu, stalno snabdevanje sa pijaćom vodom, a pružaju i utočište, odnosno, staniše za veliki spektar organskih vrsta. Vlažna područja sve više imaju značaja u smanjenju rizika od katastrofa i procenjuje se da upravo svi rizici vezani za katasrofe su se udvostručili poslednjih 35 godina. Zbog toga samo veća područja dobivaju na značaju, ali i pored toga što su važna, na tim procenama koja su sve češća i češća katastrofa, ona su paralelno s tim i nestaju”, rekla je Biljana Panković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Vlažna područja nazivaju se još i “bubrezi planete”, jer predstavljaju dobar sistem zaštite od poplava i “biološki supermarketi” zbog svojih raznovrsnih lanaca ishrane.

“Pokrajinski sekretarijat za urbanizan i zaštitu životne sredine aktivno učestvuje u finansiranju upravljača Ramsarkih područja. Na teritoriji Vojvodine ramserska područja se protežu do nekih 3% površine, čini ih 8 ukupnih velikih celina, a mi sa naše strane smo pokrenuli jedan projekat za izdavanje edicija ramsarskih područja. Trenutno je završeno četiri izdanja, četiri panografije, one su na srpskom i engleskom jeziku. Veoma su značajne iz razloga što svako ramsarsko područje trpi za kratko vreme velike tektonske promene. I jako je bitno da se prati da se prate aktivnosti na ramsarskim područjima da bi na vreme mogli da izršimo zaštitu”, naveo je Aleksandar Rađen iz Sekretarijata.

Ramsarska područja su od neprocenjive vrednosti za život i ekonomski razvoj na Zemlji. Srbija je jedna od 150 država potpisnica Ramsarske konvencije. 2. februara 1971.godine, “Konvencija o vlažnim staništima” usvojena je u Iranskom gradu Ramsar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.