Zastarelo znanje o plovidbi

VIDEO K9: Hidronautički smer u okviru Saobraćajne škole u Novom Sadu i Brodarska škola u Beogradu koriste udžbenike iz 1988. godine, te je zbog toga neophodna izmena planova i programa, kaže Branislav Vajda, predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije koje je i pokrenulo inicijativu za osavremenjavanje i promenu ovih udžbenika.

0
438

Pokrenuta je Inicijativa za izradu novih udžbenika, a nadležne institucije su informisane o predloženim izmenama i čeka se njihov odgovor, istakao je predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

Vajda je naveo da to ne bi bio samo običan udžbenik namenjen stručnim školama kao što su hidronautički smer u okviru Saobraćajne škole u Novom Sadu i Brodarske škole u Beogradu, nego bi služio i kao priručnik za profesionalne lađare.

“U našoj zemlji, između ostalog fali jedan udžbenik, tačnije fali jedan deo stručne literature koji bi pokrio baš područje i oblast unutrašnje plovidbe, tačnije plovidbe rekama. Zato smo i došli na ideju da se pokrene taj projekat i ja ovim putem pozivam svu stručnu javnost da se priključi projektu izrade udžbenika i samim tim i promenu plana i programa u stručnim školama brodarskog smera, tačnije hidranautičkog smera u Novom Sadu i Brodarske škole u Beogradu. Takođe smo isto jednu bitnu stvar doneli, a to je da pokrenemo časopis koji bi se zvao Lađari Srbije, jedan lađarski glasnik i koji bi izlazio dva puta godišnje”, kazao je Vajda.

Ova promena bi bila od velikog značaja jer je poslednji udžbenik iz ove branše objavljen 1988. godine i od tada nije menjan, istakao je Vajda, podsećajući da je lađarstvo itekako napredovalo i uvelo mnogobrojne novine koje bi trebalo da budu u sklopu obrazovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.