Zastarela odgovornost za smrt Alekse Jankovića

VIDEO K9: Za smrt Alekse Jankovića, koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo, niko neće disciplinski odgovarati, jer je slučaj zastareo.

0
436

Jedino pravo, mogućnost i obaveza da se pokrene disciplinski postupak protiv odgovornih lica za smrt Alekse je zastarelo, kažu u Udruženju “Roditelj” NS.

“Nažalost sve zastareva, jedino ratni zločini i zločini protiv čovečnosti nemaju rok zastarevanja i to je nešto sa čime treba da se suočimo. Sa druge strane mislim da smo svi kao građani, a i kao nadležne institucije pali na jednom veoma bitnom ispitu. Mi se uvek uzdamo u državu i u one koji kontrolišu nas, ali se još više uzdamo ako znamo da postoji kontrola našeg kontrolora. U ovom slučaju kontrola tih kontrolora nije sprovedena i to je jedan jako loš utisak”, rekla je Dragana Ćorić iz ovog udruženja.

U pravu postoje određeni rokovi za preduzimanje određenih aktivnosti, koji su u ovom slučaju, nažalost, istekli, navodi Ćorić.

“Ono što znam da porodica svakako ima pravosnažnu sudsku presudu za duševnu bol zbog gubitka deteta na takav način, gde je negde posredno dokazano da postoji odgovornost i same škole i ostalih drugih nadležnih organa koji nisu postupali ili su neadekvatno postupali u tom slučaju. Ne mogu u njihovo ime da govorim šta će oni da preduzmu, ali je ovo neki krajnji apel da se promeni svašta nešto unutar našeg sistema”, kazala je Ćorić.

Ona smatra da u procesu promena koje bi dovele do rešavanja ove problematike, prvenstveno treba doneti Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja.

“Ja bih zaista volela da mi sutra našu decu zadržavamo ovde, a ne da ih ispraćamo na aerodrom. Prosto dajte im nekakav znak, dajte im neku pruženu ruku da to što im se dešava, da to što trpe ovakvo ili onakvo nasilje, da to nije nešto što je normalno da se dešava danas i da nije normalno da nasilnik može da se time ponosi i da tu žrtvu samo više ubacuje u nevolju i još veći problem i da nije normalno da niko neće da reaguje zato što ne znam koji razlog postoji zašto neće da reaguje”, rekla je Ćorić.

Jedina ohrabrujuća stvar u svemu je, kaže Ćorić, da je Vlada formirala radno telo za pisanje strategija protiv nasilja nad decom, gde je uvršteno i vršnjačko nasilje, ali dodaje da strategija nema nikakvu pravnu snagu, već je samo spisak lepih želja za koji se nada da će ipak vršiti uticaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.