Zaseda Mešovita komisija o Stepincu

VIDEO K9: U Vladičanskom dvoru Eparhije bačke danas i sutra zaseda mešovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Rikomaktoličke crkve koja razmatra istorijsku ulogu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca koji je predložen za katoličkog sveca. Dodatnu pažnju javnosti izaziva i to što je sastanak je usledio samo četiri dana nakon što je spomenik Stepincu otkriven u Osijeku, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

0
364

Treći sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, održava se danas i sutra u Novom Sadu.

Na sastanku će, kako se očekuje, Srpska pravoslavna crkva (SPC) predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici, kao i o tome da je bio obavešten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Podsetimo, Komisija se prošle godine sastala dva puta, sredinom jula u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada i u oktobru u Zagrebu, kada je razmatrala Stepinčevu ulogu pre Drugog svetskog rata.Formiranje ove komisije inicirao je papa Franja 2014. godine posle pisma poglavara SPC patrijarha Irineja povodom procesa proglašenja Stepinca za sveca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.