Zarade ni za siromašku potrošačku korpu

VIDEO K9: Zvanični podaci o visinama prosečne i minimalne zarade u Srbiji govore da oni nisu dovoljni da pokriju ni simbolične sadržanje minimalne i prosečne potrošačke korpe u Srbiji, navela je Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača u emisiji Otvoreni ekran.

0
19

Poslednji podaci o visini minimalne i prosečne potrošačke korpe objavljeni na sajtu Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije odnose se na avgust ove godine.

Prema tim izveštajima, prosečna potrošačka korpa iznosila je nešto manje od 88.300 dinara, a minimalna malo više od 45.700 dinara, a u međuvremenu su ove cifre sigurno i desetak, petnaest hiljada veće, što su i dalje previsoki iznosi za minimalne i prosečne zarade u Srbiji, kazala je predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, Vesna Perinčić.

Situacija je u toliko gora kada se analiziraju sadržaji prosečne potrošačke korpe koja se odnosi na potrošnju proizvoda i usluga lične potrošnje prosečnog domaćinstva ili minimalne, koja bi, navodno, trebala da obezbedi održavanje života i radnog kapaciteta članova tročlanog domaćinstva.

Ova minimalna sredstava opredeljena su za sadržaje oskudne minimalne potrošake korpe koji su predviđeni u zaista minimalnim količinama, poput 300 dinara mesečno predviđenih za odlazak u restoran, navela je Perinčić.

Pomenimo i da je za pokriće prosečne potrošačke korpe u avgustu, prema istoj metodologiji, bilo potrebno 1,17 prosečnih zarada, za pokriće minimalne 0,61 prosečna zarada, a kupovnu moć iznad republičkog proseka u tom mesecu imali su samo Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.